Trafikte Yapılan Alkol Testine İtiraz konusu, 2918 Sayılı KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU madde 48 “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılır. Kişinin yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışması hâlinde, ikinci fıkrada belirtilen muayeneye tabi tutulması zorunludur. Teknik cihaz ile yapılan ölçüme itiraz eden veya bu cihaz ile ölçüm yapılmasına müsaade etmeyen bu sürücüler, en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe veya Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek uyuşturucu veya uyarıcı madde ya da alkol tespitinde kullanılmak üzere vücutlarından kan, tükürük veya idrar gibi örnekler alınır…” şeklinde düzenlenmiştir.
Anılan kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere trafikte, polis memurunun tarafınıza alkolmetreye üfleme talebini reddedebilir bunun yerine sağlık kuruluşlarında kan verme yönetimiyle kanınızdaki uyuşturucu veya alkol oranını tespit ettirebilirsiniz. Şüpheli bir durum varsa polis memurlarından ilgili testin yapılması için en yakın sağlık kuruluşuna gitmek istediğinizi belirterek alkolmetreye üflememek size daha net sonuçlar verecektir. Zira hali hazırda alkolmtrenin doğruluk oranı hala tartışmalıdır.
Anılan kanun maddesinde de görüldüğü gibi polis nezaretinde kan verme veya adli tıp kurumlarında teste tabi tutulma işlemleri yalnızca 2 durumda öngörülmüştür. Birincisi, kişinin alkolmetre cihazına üflemeyi kabul etmediği durumlardır. İkincisi ise kişinin alkolmetreye üfleyemeyecek durumda yaralanmış olması durumudur. Alkolmetre cihazlarının özellikle polis tarafından seri olarak kullanılması sonucu yanlış sonuçlar verebileceği çeşitli araştırmalar sonucu ortaya koyulmuştur. Konuya ilişkin;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu Kararı;
2018/8851 Başvuru Numaralı 18/02/2019 Tarihli Karar;
“Başvuru Konusu: Başvuranın trafik görevlilerince gerçekleştirilen alkol kontrolüne yönelik uygulamanın vatandaşların mağduriyetine yol açmayacak şekilde düzenlenmesi talebine ilişkindir.
KARAR: 1. Trafik görevlilerince gerçekleştirilen alkol kontrollerinde teknik cihaz ile gerçekleştirilen ölçüm sonucunda Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesi ile belirlenmiş olan limit değerlerinin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin ölçüm sonucuna itiraz etmeleri halinde, ölçüm sonucunun 1,00 promilin üzerinde olması halinde mevcutlu olmak kaydıyla, 1,00 promilin altında ise ispat yükümlülüğü kendilerine ait olmak üzere makul bir süre içerisinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi yaptırmalarının ve aynı zamanda hekim tarafından muayene edilmelerinin müeyyide altına alınması yönünde mevzuat değişikliği gerçekleştirilmesi için EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE VE JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞINA,
Trafik görevlilerince teknik cihaz ile gerçekleştirilen alkol kontrollerinde ölçüm sonuçlarının doğruluk derecesini arttırmak amacıyla; sürücülerin alkollü ağız gargarası vb. ürünleri kullanmış olmaları halinde ağız içerisinde kalan alkol nedeniyle teknik cihazla yapılan ölçümde yüksek sonuçlar çıkabileceği konusunda denetim öncesinde bilgilendirilmeleri ve ölçümün gerekli bekleme süresine riayet edildikten sonra gerçekleştirilmesini sağlayacak yönde mevzuat değişikliği gerçekleştirilmesi için EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE VE JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞINA, TAVSİYEDE BULUNULMASINA” şeklinde rapor düzenlenerek ilgili kurumları açıkça daha dikkatli olmaya ve doğru bir denetim yapmaya davet edilmiştir.
Kararda Özetle;
Yukarıda yer alan kararda da görüldüğü gibi alkolmetre cihazlarının güvenilirliği bulunmadığı ve sık sık hata verdiği için böyle bir mevzuat değişikliğine gitme gereği duyulmuş ve ölçümün hemen ardından yapılacak kan testlerinin geçerli olacağı belirtilmiştir. Ayrıca 1.00 promil altındaki değerlerde cihazın yanlış gösterme oranının yüksek olmasından kaynaklı çeşitli önlemler alınması gerektiği de belirtilmiştir.
Alkol Testine İtiraz Hangi Mahkemeye Yapılır?
Alkol testi sonucu tarafınıza uygulanan idari para cezasının iptali için yukarıda açıklanan hususlar özellikle belirtilerek idari yaptırımın uygulandığı yer Sulh Ceza Hakimliği’ne 15 gün içerisinde itiraz edilebilecektir.
Kocaeli’de Alkol Testine İtiraz ve İdari Para Cezaları
Kocaeli ilinde bulunan avukatlık ofisimize gelerek KOCAELİ’de alkol testi ve idari yaptırımlara itirazlar ve süreçleriyle ilgili bilgi alabilir, alanında uzman avukatlarımıza danışabilirsiniz. Kocaeli/İzmit bölgesinde değilseniz, iletişim kısmında yer alan mail adresimiz ve telefon numaramız ile avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Not: Konuyla ilişkili İdari Para Cezası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Alkol Testine İtiraz İle İlgili Yargı Kararları;
DANIŞTAY 8. DAİRESİ E: 2004/4797 K: 2005/2222 T: 12/05/2005 Kararı;
“Davacının 168 promil alkollü olarak araç kullandığının tespiti üzerine, davacının trafik ceza tutanağını imzalamaktan imtina ettiğinin, anılan tutanağı düzenleyen personelce tutanağa not olarak konulduğunun anlaşılması karşısında, olayda davacının tutanak içeriğine —bir başka ifadeyle alkol ölçümüne— itiraz ettiği açık olduğuna göre, kanındaki alkol oranının belirlenmesi için yukarıda belirtilen yasa ve yönetmelik hükümlerine göre kan tahlili yaptırılmak üzere kriminal laboratuvarına veya adli tıp merkezine ya da Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına gönderilmesi gerekirken, itirazın dikkate alınmayarak yasa ve yönetmelik hükümlerine uyulmaksızın alkol testi cihazıyla yapılan ölçüme dayalı olarak altı ay süreyle sürücü belgesine el konulmasına ve para cezası verilmesine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, Edirne İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere adı geçen Mahkemeye gönderilmesine 12.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.”