Tahliye Taahhüdü ile Kiracı Nasıl Tahliye Edilir? Tahliye Taahhütnamesi Örneği *2024
Tahliye taahhüdü sebebiyle kira sözleşmesinin sona ermesi ve kiracının kiralanan konuttan çıkarılması, diğer hukuki yollara nazaran daha hızlı ve masrafsız şekilde sonuçlanabilmektedir. Bu yazımızda tahliye taahhüdü konusunda merak edilen ve dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız ve örnek tahliye taahhüdüne yer vereceğiz.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhüdü devam eden kira sözleşmesinin sona erme sebeplerinden biridir. Kiracı tarafından belli bir tarihte kiralanan konutun boşaltılacağına yönelik taahhüttür. Geçerli olması ve mahkeme tarafından kabul görmesi için belli başlı bazı şartlar kontrol edilmelidir.
Taahhüdün Geçerlilik Şartları Nelerdir?
- Taahhüdün yazılı şekilde verilmiş olması: Taahhüdün geçerli olması ve mahkeme tarafından verilecek karara esas olması için taahhüt metni üzerinde kiracının veya kiracının yetkili temsilcisinin imzasının bulunması zorunludur. İmza haricindeki diğer kısımların matbu olmasında bir sakınca yoktur fakat ilerleyen süreçteki olası itirazları bertaraf etmek adına metnin tamamının kiracı tarafından el ile yazılmasında fayda vardır.
- Kiralananın belli bir tarihte boşaltılacağına dair taahhüt içermesi: Bu noktada dikkat edilmesi gereken taahhüdün herhangi bir şarta bağlanmadan verilmiş olmasıdır. Ayrıca konutun boşaltılacağı tarihin net bir şekilde gün-ay-yıl olarak belirtilmesi, her ne kadar geçerlilik şartı olmasa da, ileride doğacak uyuşmazlıkların önlenmesi açısından faydalıdır. Aynı şekilde kiralanan konutun adresinin de taahhütte belirtilmesi önemlidir.
- Taahhüdün kiralananın kiracıya tesliminden sonra verilmiş olması: Taahhüdün geçerli olması için en önemli ve en çok uyuşmazlık yaşanan konu kira sözleşmesinin imzalanması ile aynı tarihte alınan taahhüttür. Bu noktada taahhüdün geçerli olması için kiralananın kiracıya tesliminden sonraki bir tarihte alınmış olması önemlidir. Bu sebeple kiralananın kiracıya ne zaman teslim edildiğinin tespiti önemlidir zira sadece kira sözleşmesinin akdedilmiş olması konutun/iş yerinin kiracıya teslim edildiğini göstermez. Bu noktada ayrıca bir anahtar/daire teslim tutanağı düzenlenebileceği gibi elektrik-su-doğalgaz aboneliklerinin kiracı adına açtırılmış olması gibi olgulardan da faydalanılabilir.
Tarih Kısmı Boş Olarak Verilen Taahhütname Geçerli Midir?
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere taahhüdün geçerli olması için konutun kiracıya teslim edildiği tarihten sonra verilmiş olması bir geçerlilik şartıdır. Uygulamada konut sahipleri tarafından bu şartı usulen sağlamış olmak adına kiracıdan henüz konutun teslim edilmediği süreçte tarih kısmı boş olarak tahliye taahhüdü alındığı bilinmektedir. Bu konuda mahkemeler tarafından inceleme yalnızca taahhüt üzerindeki imza açısından yapılmaktadır. Genelde taahhüt tarihine ilişkin el yazısı üzerinde bir inceleme yapılmamaktadır. Bu şekilde verilen bir taahhütte kiracı tarafından, tarih kısmının sonradan doldurulduğu ispatlanabilirse taahhüdün geçersiz olması söz konusu olabilir.
Uygulamada çok farklı ihtimaller söz konusu olabileceğinden bu hususta her somut olaya göre özel değerlendirme yapılması taahhüdün geçerliliğinin tespiti açısından daha sağlıklı olacaktır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2017/975 E. 2021/1108 K. ve 28.9.2021 tarihli kararı bu konudaki ispat yükü açısından önemli değerlendirmeler içermektedir:
…21. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdü alınması durumunda, bu belgenin kiralananın teslimi öncesinde tarihlerinin boş olarak verildiği ve anlaşmaya aykırı olarak sonradan tamamlandığına ilişkin savunmanın kanıtlanması gerekir. Bu şekilde yani düzenleme ve boşaltma tarihlerinin sonradan tamamlanması belgenin geçersizliğini gerekmediği gibi bu tarihlerin anlaşmaya aykırı olarak tamamlandığına ilişkin iddia kiracı tarafından ispatlanmalıdır (Kanık, s. 1293).
22. Yapılan açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde; davacı vekili davalı …’un dava konusu taşınmazda 05.03.2010 başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince aylık 3.350TL kira bedeli ile kiracı olduğunu, davalının dört yıldır kiracı olarak bulunduğu işyerini son dönem başından sonra verdiği 14.03.2013 tarihli taahhütname ile 04.03.2014 tarihinde boşaltacağını kayıtsız ve şartsız olarak kabul ettiğini, davalının yazılı taahhüdüne uymadığını ileri sürerek taahhüt nedeniyle kiralanandan tahliyesine karar verilmesini istemiştir. Davalı vekili, davaya dayanak yapılan tahliye taahhüdünün davacı tarafça kira sözleşmesinin imza edildiği tarihten önce alındığını, davacının, taşınmazın kiracı sıfatıyla kullanılabilmesinin ön şartı olarak ileri sürdüğü taahhütnameyi müvekkiline manevi cebir altında imzalattığını, bu şekilde imza edilen taahhüt tarafların gerçek iradelerini yansıtmaktan uzak olduğundan geçerli olmadığını, davacının kötü niyetli olduğunu belirterek davanın reddini savunmuş ise de yukarıda da belirtildiği üzere TMK’nın 6 ve HMK’nın 190. maddesi gereğince ispat yükü, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir. Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden önce imzalatıldığını iddia eden davalı kiracı bu iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Bu durumda mahkemece ispat yükümlülüğü ters çevrilerek davanın reddine karar verilmesi doğru değildir….
Tahliye Kararı Nasıl Alınır?
Elinde geçerli bir tahliye taahhüdü bulunan kiraya verenin kiracısını tahliye edebilmesi için iki seçeneği vardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus taahhütte yer alan tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde her iki yoldan birine başvurulmuş olmasıdır, aksi halde taahhüdün geçerliliği sona erecektir.
Bu konuya ilişkin yasal düzenleme 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu‘nun 352. maddesinin 1. fıkrasında yer almaktadır:
Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.
İcra Yolu
Taahhüt ile birlikte kiracı aleyhine tahliye talepli ilamsız icra takibi başlatılır. İcra takibi sonrasında kiracıya konutu boşaltması ya da tahliye emrine itiraz etmesi için süre verilir. Sürenin sonunda kiracının konutu/işyerini boşaltmaması durumunda kiraya veren tarafından varsa itirazın niteliği de değerlendirilerek sulh hukuk mahkemesinde ya da icra hukuk mahkemesinde açılacak bir dava ile mahkemeden, konutun boşaltılması konusunda karar alınabilir. Mahkeme tahliye taahhüdünün geçerliliğine ilişkin yaptığı incelemeye göre karar verecektir.
Dava Yolu
Kiraya verenin diğer seçeneği ise doğrudan Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmaktır. Burada da mahkeme taahhüdün geçerliliği konusundaki kanaatine göre karar verecektir. Daha sonra mahkemenin verdiği karara istinaden tahliye talepli ilamlı icra takibi başlatılır ve cebri icra yoluyla konutun tahliyesi sağlanabilir.
Kiracının İmzaya İtiraz Etmesi Durumunda Ne Olur?
Başlatılan icra takibi sonrasında ya da doğrudan açılan davada davalı yani kiracı tarafından tahliye taahhüdü üzerindeki imzaya itiraz edilmesi durumunda mahkeme davalının talebi üzerinde dosyayı bu konuda uzman(grafoloji) bir bilirkişiye tevdi eder. Ayrıca imza mukayesesi yapılabilmesi için davalıya ait imza örneklerini de dosyaya dahil eder. Bu konuda başta kira sözleşmesi olmak üzere kiracının imza örneklerinin bulunduğu resmi ya da özel kurumlardaki belgeler doğru bir inceleme yapılması açısından önemlidir. Ayrıca mahkeme tarafından da kiracının imza örnekleri alınarak dosyaya dahil edilir.
Bilirkişi tarafından toplanan tüm imza örnekleri bilimsel kriterlere göre değerlendirilir ve tahliye taahhüdü üzerindeki imzanın kiracıya ait olup olmadığı yönünde bir kanaat belirtilir. Bilirkişi raporundaki sonuca tarafların itiraz etme hakkı mevcuttur. İtiraz üzerine mahkemece yeniden bilirkişi raporu alınmasına, gerekli görüldüğü takdirde Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar verilebilir.
Sonuç olarak, mahkeme tarafından kesinleşen bilirkişi raporuna göre dosyada yer alan diğer iddia ve deliller de değerlendirilerek nihai karar verilir.
Tahliye Taahhütnamesi Örneği – 2024
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
KİRACI :
(Taaahhüt Eden)
TC KİMLİK NO :
KİRAYA VEREN :
TC KİMLİK NO :
MECURUN ADRESİ :
TAAHHÜT TARİHİ :
TAHLİYE TARİHİ :
Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı hiçbir ihtar
ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun
352. maddesi gereğince, belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye
edeceğimi, yukarıda adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları
ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtara gerek kalmadan nakden ve
peşin ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim. … / … / …..
Kiracı (Taahhüt Eden)
İmza
Not: Yukarıda yer alan tahliye taahhütnamesi örnek olarak hazırlanmış olup her somut olaya göre yapılacak uzman değerlendirmesi eşliğinde kullanılması önerilir.
Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi
Tahliye taahhüdü ile kiracının tahliyesi konusunda yaşadığınız problemlerin bir kira avukatı tarafından değerlendirilmesi zaman kaybının önlenmesi ve gereksiz masraflardan kaçınılması açısından çok önemlidir. İster ev sahibi ister kiracı olun, bu konuda yaşadığınız problemlerle ilgili hukuki danışmanlık almak için İzmit’te bulunan avukatlık büromuza istediğiniz zaman iletişim kısmındaki seçenekler üzerinden başvurabilirsiniz.
Ayrıca benzer alandaki “Dava Yolu İle Kiracının Tahliyesi” konulu yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.