Boşanma Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Bilindiği üzere boşanma süreci anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Her iki boşanma türünde de öncesinde tarafların bazı konularda hazırlık yapması hem sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacak hem de belge – bilgi toplama zorluğundan kurtaracaktır. Çekişmeli boşanmada az sonra aşağıda sayacağımız dikkat edilmesi gereken hususların avukatla görüşmeden önce hazırlanması, avukatla yapacağınız görüşmenin kalitesini artıracak ve size daha net sonuçlar sunacaktır. Dolayısıyla oldukça önemli olan boşanma sürecinde nelere dikkat etmeliyim sorusunun cevaplarını sizler için sıraladık:
Boşanma sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
- Ekonomik Durum Değerlendirmesi Yapın: Evlilik birliği öncesi ve sonrası edinilmiş olan şahsınıza, eşinize ve aile birliğine ait mal varlıklarınızı listeleyin. Tarafların gelir durumları, maaş bilgisi, kira gelirleri ve diğer gelirleri listeleyin. Evin ve çocukların giderleri ile varsa borçları listeleyin. Yapacağınız bu tasnifleme ve bilgilerin toplanması ile birlikte; mal paylaşımı, (mal rejiminin tasfiyesi) iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat gibi mali hesaplamalar daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilecektir.
- Çocukların Velayet Durumunu Netleştirin: Müşterek çocuk veya çocuklarınızın bulunması halinde boşanma durumunda çocuklarının durumunu konuşarak netleştirin. Boşanma aşamasında çocuklarınızın zarar görmemesi ve süreçten olumsuz etkilenmemesi için en sağlıklı yol uzmanlar eşliğinde çocuklara durumun açıklanarak velayete ilişkin ortak karar alınmasıdır. Çocuklarla alakalı velayete ilişkin ortak bir karar alınamaması halinde mahkeme hakimi çocuğun yaşı ve tarafların maddi manevi şartları doğrultusunda çocuğun velayetine karar verecektir.
- Hukuki Belgelerin Toplanması: Çekişmeli boşanma davaları için yargılama aşamasında hakimin lehinize değerlendireceği belgeleri toparlayarak tasnifleyin. Özellikle zina gibi önemli ve özel boşanma nedenlerinde buna ilişkin verileri itinayla toplayın. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması iddiasına ilişkin sizi bu sürece iten nedenlerin neler olduğunu somutlaştırın ve yazılı, sesli, görüntülü delillerinizi kaybetmeyin. Bunların yanında nüfus kayıt örneği, çocukların kimlikleri gibi belgeleri de yanınızda bulundurun.
- Hangi boşanma yolundan ve türünden ilerleyeceğinize uzman bir avukata danışarak karar verin: Boşanma davası, anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma için tarafların boşanmanın tüm sonuçlarında ortak paydada buluşarak anlaşması gerekmektedir. Çekişmeli boşanmada ise, boşanmaya giden yolda daha az kusurlu olduğunu veya kusursuz olduğunu iddia eden herkes tek taraflı olarak davayı açabilecektir. Burada özel boşanma nedenleri veya genel boşanma nedeni dava açılırken tercih edilmelidir. Her somut olaya ve eldeki delil durumuna göre danışacağınız uzman boşanma avukatı sizi bu konularda en doğru şekilde bilgilendirecek ve yönlendirecektir.
- Mümkünse bu süreçte psikolojik destek alın: Eğer ki ekonomik olarak yeterliliğiniz varsa yıpratıcı olan boşanma sürecinde eşler olarak psikolojik destek almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca varsa çocukların da bu süreçle alakalı uzmanlardan destek almasında fayda olacaktır.
- Boşanma davası devam ederken yükümlülüklerinizi unutmayın: Boşanma davasının açılması ve yargılamanın devam etmesi aile birliği yükümlülüklerinizin sona erdiği manasına gelmemektedir. Yalnızca boşanma davası açılması ile birlikte eşler ayrı yaşama hakkına sahip olurlar, bunun haricinde sadakat yükümlülüğü gibi önemli yükümlülükler devam etmektedir.
- Avukatla görüşmeden önce araştırma yapın ve taleplerinizi netleştirin: Uzman boşanma avukatı ile yapacağınız görüşme öncesi araştırmalarınızı yaparak, boşanma süreciyle alakalı taleplerinizi netleştirmeye çalışın. Bu sayede avukatınızla yapacağınız görüşme sizin istek ve talepleriniz doğrultusunda geçecektir.
Yukarıda sizler için hazırlamış olduğumuz “boşanma sürecinde nelere dikkat etmeliyim?” sorusuna vermiş olduğumuz cevaplar doğrultusunda bir hazırlık yaparsanız süreç sizin için daha kolay ve başarılı geçecektir. Ancak unutulmamalıdır ki her somut durum birbirinden farklılık göstermektedir. Ayrıca boşanma davalarında Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulandığından usul işlemlerine çok dikkat edilmelidir. Bu nedenle boşanma alanında uzman bir avukatla tüm bu süreci değerlendirerek süreci birlikte yürütmenizi tavsiye ederiz.