Oturma İzni Nasıl Alınır?
Ülkemize yaşanan yoğun göç dalgası sonrası en çok merak edilen sorulardan birisi de Oturma İzni Nasıl Alınır? Olmaya başladı Aslında kanunumuzda ikamet izni olarak adlandırılan durum halk diline oturma izni olarak yerleşmiş durumda. Oturma izninin hangi şartlarda verileceği, hangi şartlarda verilmeyeceği, hangi belgelerin gerekli olduğu gibi hususların tamamı 6458 Sayılı Yabancıları ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlenmiştir. Siz değerli okuyucularımız için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda merak edilen tüm hususları aydınlatmaya çalışacağız.
Kimler oturma hakkını Kazanabilir? Süresi Ne Kadardır? Gerekli Belgeler Nelerdir? Ve daha fazla sorunun cevabını Oturma İzni Nasıl Alınır? Başlıklı yazımızda sizlere ayrıntılı şekilde açıklayacağız. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu hak ve sorumluluk yabancılar için söz konusu olan bir durumdur. Peki kanunumuzun yabancı olarak adlandırdığı kişiler kimlerdir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilere yabancı denmektedir. Yani çifte vatandaş olanlarda bir tanesinin Türk olması yeterlidir. Veya Türk vatandaşlığından çıkarken, bazı haklar yönünden Türk Vatandaşı ile aynı statüde kabul edilen mavi ve pembe kartlılar için de oturma izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sorumuza kronolojik bir cevap vermek gerekirse; Yasamızda yabancı olarak tanımlanan kişinin, kanunda sayılan muafiyet hallerinden birisinde yer almaması gerekmektedir. 90 günden fazla Türkiye’de kalacak olmak, pasaport süresinin talep edilen süreden 60 gün fazla olması ve müdürlüğün talep ettiği Sağlık Sigortası vs gibi belgelerin hazırlanarak konsolosluğa veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvurulmalıdır.
Oturma İzni Başvurusu
Öncelikle oturma izni başvurusu yapacak yabancı hakkında ülkemizde verilmiş bir sınır dışı (deport) kararı olmaması gerekmektedir. Bunun yanında ülkeye giriş yasağı olarak adlandırılan bir tahdit uygulanmamış olması gerekir. Son olarak Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar başlıklı 6458 Sayılı yasanın 7. Maddesinde sayılan durumlardan birisine dahil olmamak gerekmektedir. Bu şartların sağlanması halinde oturma izni başvurusu yapılabilecektir.
Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Başvuruların hangi makama yapılabileceği 6458 sayılı yasanın 11. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu çerçevede değerlendirildiğinde başvuru için görevli makamlar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve onun yetkilendirdiği valilikler ile birlikte konsolosluklardır. Dolayısıyla başvurular sınırlı sayıda sayılan ilgili makamlara yapılması gerekmektedir.
İkamet İzni Kullanılmaz İse Ne Olur?
Gerekli belge ve bilgileri tamamladıktan sonra ilgili makamlardan usule uygun şekilde izin almış yabancı eğer ki bu hakkını 6 ay içerisinde kullanmaz ise ikamet izni iptal edilecektir.
İkamet izni
MADDE 19 –(1) Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. İkamet izni, altı ay içinde kullanılmaya başlanmadığında geçerliliğini kaybeder.
İkamet İzninden Kimler Muaftır?
Kanunumuzda yer alan yabancı tanımına uymasına rağmen ve Türkiye’de 90 günden fazla kalacak olmasına rağmen bazı yabancılar için izin alınması gerekli görülmemiştir. İkamet izninden muaf olanlar;
-Vatansız kimlik sahibi olanlar (bu kimliği ülkemizden usule uygun şekilde alınması gerekmektedir.)
-Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk memurları (Türkiye’de görevli olmayan diplomasi veya konsolosluk memurları sırf bu sıfata haiz oldukları için bu muafiyetten faydalanamayacaklardır.)
– Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk memurlarının aileleri (İlgili görevlilerin ailelerinin de muafiyet kapsamına alınabilmesi için Dış İşleri Bakanlığının onayı gerekmektedir.)
-Uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciliklerinde çalışanlar. (UNICEF vs. gibi kuruluşlardan bahsedilmektedir. Bu durumda da görev süresiyle durum sınırlandırılmıştır.)
-Taraf olduğumuz anlaşmalar doğrultusunda oturma izninden muaf tutulanlar. (Örneğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşları.)
Yukarıda sayılan muafiyetlerin bitmesine rağmen Türkiye’de kalmaya devam edecek yabancılar 10 gün içerisinde bulunduğu valiliğe başvuru yapması gerekmektedir.
Oturma İzni Belgesi
Belgede hangi hususların yer alacağı ve belgenin tanzim şekli 6458 Sayılı yasanın 23. Maddesinde belirtilmiştir. Bu doğrultuda başvuran yabancıya oturma izninin verilme şekli (kısa dönem, uzun dönem, aile, insani ve insan taciri mağdurları) gibi türler doğrultusunda değişmektedir. Oturma İzni Belgesi de hangi başvuru türü yapıldığına göre değişkenlik göstermektedir. Çalışma izni yerine geçen durumda ise, çalışma konusuna göre ilgili bakanlık tarafından düzenlenmektedir.
Oturma İzni Uzatma Başvurusu
Daha önce verilen bir karar sonrası süre valiliklerce uzatılabilmektedir. Oturma izni uzatma başvurusu işlemi, sürenin bitmesine 60 günden daha az kaldığı anadan itibaren yapılabilecektir. Başvuru değerlendirme süresi eski süreyi aşacak ise bu durumda valilikçe tanzim edilen bir belge yabancıya verilecektir. Bu belge geçici süre ile karar verilene kadar ikamet izni yerine geçmektedir. Uzatma kararı verilmesi durumunda, yeni süre, eski sürenin sonlandığı tarihten itibaren başlayacaktır.
Oturma (İkamet) İzni İçin Gerekli Belgeler
-Varsa pasaport bilgileri,
-Yabancı kimlik ve aile bilgileri,
-Neden ikamet izni talep edildiğine ilişkin açıklamalar. (Her duruma göre değişkenlik gösterecektir.)
-Genel müdürlük tarafından belirlenen matbu formun doldurulması,
-Başvuruda varsa davetçi bilgileri,
-Sabit ikametgah adresi bilgileri,
-Sağlık Sigortası belgesi,
İkamet İzni İçin Randevu Alma
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık bir çok işlem internet siteleri üzerinden yapılabilmektedir. Veya fiziken işlem yapılacaksa bile pandemi sürecinin bizlere kazandırdığı alışkanlık ile randevu almak gerekmektedir. Özellikle ülkemizde valiliklere yapılacak oturma izni uzatım başvurusu Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi ile ilgili valiliğin internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. İşlemlerinizin daha pratik ve hızlı bir şekilde sonuçlanmasını istiyorsanız, randevulu başvuru yapılmasını tavsiye ederiz.
Oturma İzni (İkamet İzni) Fiyatları 2022
Mevcut bir hak bulunması durumunda yapılan uzatma başvurusu ve konsolosluğa en baştan yapılan oturma izni başvuruları harca tabidir. Her sene yeniden değerleme oranına göre ilgili harcın değeri değişmektedir. Şuan 2022 yılı için oturma izni harç bedeli 650 TL’dir. Bunun yanında 125 TL kart bedeli bulunmaktadır. Ayrıca kişiye göre değişkenlik gösteren Sağlık Sigortası gideriniz de olacaktır.
İkamet İzni Türleri Nelerdir?
-Kısa dönem ikamet izni
-Uzun dönem ikamet izni,
-Aile ikamet izni,
-Öğrenci İkamet İzni,
-İnsani İkamet İzni,
-İnsan taciri mağdurlarına verilen ikamet izni olmak üzere 6 çeşit ikamet izni türü bulunmaktadır. Sizin için en uygun ikamet izni türünü seçerek, ilgili ikamet izni için gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapmanız gerekmektedir.
Oturma İzni Süresi ne Kadar?
Yukarıda saymış olduğumuz hak türlerine göre süre değişkenlik göstermektedir. Ancak uygulamada en çok başvurulan türü olan kısa dönem oturma (ikamet) izninde süre 1 yıldır.
Oturma İzni Başvurusunun Reddi, İptali veya Uzatılmaması
İlgili valiliklere veya konsolosluklara yapılan başvuru sonrası Genel Müdürlükçe birlikte verilen karar verilmektedir. Bu karar başvurunun reddine, iptaline veya uzatılmamasına ilişkin olabilmektedir.. Bu durumda verilen idari karara karşı iptal davası açılması gerekmektedir. Yürütmenin durdurulması talepli açılacak iptal davasıyla birlikte oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçilmesi gerekmekir. Konsolosluklarda verilen kararların iptali için yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemeleridir. Valiliklerin verdiği kararlar için ise ilgili valiliğin bağlı bulunduğu yer idare mahkemesi yetkilidir. Uzmanlık gerektiren bu davaları bir avukat desteği ile takip etmenizi tavsiye ederiz.
Kocaeli’de Oturma (İkamet) İzni Nasıl Alınır?
Oturma izni alınabilmesi, uzatılması gibi yabancıların sıkıntı yaşadığı bir çok konuda ofisimiz Kocaeli’de çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle Kocaeli Geri Gönderme Merkezi, Kocaeli Göç İdaresi Müdürlüğü veya Kocaeli Valiliği‘nde yaşanan uyuşmazlıklar çözüme kavuşturulmaktadır. Kocaeli’de oturma izni nasıl alınır? Sorusunun cevabını avukatlarımız sahadaki tecrübesi ile en iyi şekilde cevaplamakta ve sizlere hizmet vermektedir. Yabancılar Hukuku alanındaki tüm uyuşmazlıklarda anlaşmalı olduğumuz yeminli tercümanlar sayesinde İngilizce başta olmak üzere tüm dillerde hizmet verebilmekteyiz. Avukatlarımızla iletişim bölümünde yer alan bilgiler ile irtibat kurabilirsiniz.