Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçe Örneği
Uygulamada sıkça karşılaşılan ve hızlı şekilde sonuç alınması elzem olan iş ve sosyal hayat için önemli Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçe Örneği metnimizi sizler için hazırladık.
ADALET BAKANLIĞI
ADLİ SİCİL İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
TALEPTE BULUNAN : (Ad, Soyad, T.C.N ., Adres)
TALEBE KONU CEZA : …… Ceza Mahkemesi…./…. E. ve ……/…… K. Numaralı ve ../../.. tarihli kararı ile almış olduğum cezanın silinmesi talebidir.
KONU : Adli Sicil kaydımda görünen sabıka kayıtlarının ilgili yasal sürenin dolmuş olması sebebiyle silinmesi talebimden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Adli sicil kaydında görünen tüm cezalar infaz edilmiş olup, gerekli yasal süreler geçmiş durumdadır (İlgili Belgeler Ekte mevcuttur.). Sorgulama yapıldığında Adli Sicil Kaydımda söz konusu cezalar halen görünmektedir. Bu husus yaptığım iş başvurularında ve diğer işlemlerde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
İş ve sosyal hayatımı olumsuz etkilemektedir. İlgili yasal süreler de dolmuş olduğundan adli sicil kaydımda görünen ibarelerin silinmesi gerekmektedir. Açıklamış olduğum nedenlerle işbu başvuru ile adli sicil kaydımın silinmesini talep etme zorunluluğum doğmuştur. Talebim doğrultusunda gerekli işlemin yapılmasını talep ederim.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklamış olduğum nedenlerle, Adli Sicil Kaydımda yer alan tüm kayıtların ivedilikle silinmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
(Tarih)
TALEPTE BULUNAN
(Ad, Soyad, İmza)
Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi Nereye Verilir?
Sizler için yukarıda hazırlamış olduğumuz dilekçe örneğini kendinize özgü bilgi ve belgeler ile doldurduktan sonra ilgili kuruma dilekçeyi sunmanız gerekmektedir. Dilekçe Ankara’da bulunan Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimi olan Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’ne posta yolu ile gönderilmesi gerekmektedir. Dilekçenin gönderileceği adres; Devlet Mahallesi, Vekaletler Caddesi, 06420 Çankaya/Ankara ‘dır.
Dilekçe Nasıl Doldurulur?
Sizler için hazırlamış olduğumuz dilekçe örneği metninde yer alan boş kısımlar kendinize özgü bilgiler ile doldurulmalıdır. Bunun yanında dilekçe metninde herhangi bir değişiklik yapmaya gerek bulunmamaktadır. Size özel bilgiler ile dilekçeyi doldurduktan sonra alt kısma ad, soyad, tarih ve imza bilgileri asla unutulmamalıdır.
Adli Sicil Kaydının Silinmesi Konuya İlişkin Yasal Mevzuat
Adlî sicil bilgilerinin silinmesi (adli sicil kaydının silinmesi)
Madde 9- (1) Adlî sicildeki bilgiler;
a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
c) Ceza zamanaşımının dolması,
d) Genel af,
Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
(2) Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir.
(3) Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.
Adlî sicil ve arşiv bilgilerinin silinmesi (adli sicil kaydının silinmesi)
Madde 12- (1) (Değişik: 5/4/2012-6290/2 md.) Arşiv bilgileri;
a) İlgilinin ölümü üzerine,
b) Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;
1. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,
2. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,
c) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir.
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.
(4) (Ek: 24/11/2016-6763/40 md.) Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kayıtlar, infazının tamamlanmasıyla tamamen silinir
Adlî sicil ve arşiv kayıtlarında sorgulama yetkisi verilmesi
Madde 13- (1) Bir suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma kapsamında adlî sicil ve arşiv kayıtlarında;
a) Mahkeme, hâkim ve Cumhuriyet Başsavcılığı doğrudan doğruya,
b) Kolluk ve diğer kamu kurum ve kuruluşları Adalet Bakanının onayı ile, Sorgulama yapabilirler.
(2) (Ek: 4/7/2012-6353/32 md.) Kamu kurum ve kuruluşları, mevzuatın adli sicil ve arşiv kaydı alınmasını öngördüğü hallerde, Adalet Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kişiler hakkında adli sicil ve arşiv kayıtlarında sorgulama yapabilirler. Gerçek kişiler de kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtlarını, Adalet Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ve güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi (adli sicil kaydının silinmesi)
Madde 13/A – (Ek: 6/12/2006-5560/38 md.)
(1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,
b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması, gerekir.
(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.
(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.
(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.
(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.
(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır.
Not: Ayrıca adli sicil kaydının silinmesi konusu ile ilgili ADLİ SİCİL ve ARŞİV KAYDI NEDİR? başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz. Ofisimize iletişim kısmında yer alan bilgilerden ulaşabilirsiniz.