Yurt Dışından Dava Takip Edilebilir Mi?
“Yurt Dışından Dava Takip Edilebilir Mi?” sorusu, yurt dışında bulunan fakat Türk mahkemelerinde davası bulunan ya da dava açmayı düşünen kişi ve şirketlerin yaşadıkları uyuşmazlıklarda ilk akla gelen sorudur. İlk olarak belirtmek gerekir ki, E-devlet üzerinden de erişilebilen UYAP Vatandaş Portal uygulaması ile internetin olduğu her yerden tarafı olduğunuz dava ve icra dosyalarının içeriğini görüntüleyebilir, dosya içeriğindeki evrakları inceleyebilirsiniz. Ancak davanın takibi sadece dosyayı incelemekle mümkün değildir.
Yurt Dışından Duruşmaya Katılabilir Miyim?
Türk mahkemelerinde bazı durumlarda duruşmaya farklı bir ildeki mahkemeden katılabilmeniz SEGBİS adı verilen sistem sayesinde mümkün olabiliyor. Örneğin İstanbul’daki bir ağır ceza mahkemesinin duruşmasına İzmir’deki bir duruşma salonundan aynı anda ses ve görüntü aktarımıyla yani bir çeşit “Skype” görüşmesiyle katılmanız bazı hallerde mümkün olabiliyor. Fakat henüz yurt dışındaki bir mahkemeden Türkiye’de bulunan duruşmanıza katılmanıza imkan veren bir sistem mevcut değildir.
HMK – Ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla veya başka yerde duruşma icrası
MADDE 149- (Başlığı ile Birlikte Değişik:22/7/2020-7251/17 md.)
(1) Mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine talep eden tarafın veya vekilinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine karar verebilir.
(2) Mahkeme resen veya taraflardan birinin talebi üzerine; tanığın, bilirkişinin veya uzmanın aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine karar verebilir.
Yurt Dışından Dava İçin Tanık Dinletebilir Miyim?
Her ne kadar duruşmaya yurt dışından ses ve görüntü aktarımı ile katılım mümkün değilse de, yurt dışında bulunan bir tanığın beyanlarının yurt dışındaki bir mahkemede alınması uluslararası istinabe hükümleri sayesinde mümkün olabiliyor.
Yurt Dışından Dava Dosyasına Dilekçe Gönderilebilir Mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz UYAP Vatandaş Portal uygulaması ile eğer bir elektronik imzaya da sahipseniz dünyanın internet bağlantısı olan her yerinden dava dosyanıza dilekçe göndermeniz mümkündür. Ancak elektronik imzanız bulunmaması durumunda dosyaya herhangi bir dşlekçe veya talep göndermeniz mümkün değildir. Bu yüzden yasal sürelerin kaçmaması adına Türkiye’deki hukuki işlemlerinizi bir avukat vasıtası ile ilerletmenizi öneririz.
Yurt Dışından Dava Takibi Nasıl Yapılır?
Her ne kadar elektronik imza bulunması halinde internet üzerinden dosya incelemek ve evrak göndermek mümkün olsa da davanın belirli aşamalarında tarafların bizzat adliyeye gidip duruşmaya katılmaları gereklidir. Mazeretsiz olarak duruşmaya katılmayan taraf bazı telafi edilemeyecek hak kayıpları yaşayabileceği gibi davasının reddedilmesi sonucuyla da karşılaşabilir.
Bu sakıncalı sonuçlarla karşılaşılmaması için yurt dışında bulunan kişi ve şirketlerin Türk mahkemelerinde bulunan dava ve icra takiplerini Türkiye’de bulunan bir avukata vekalet vererek takip ettirmelerini tavsiye ederiz.
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması
MADDE 150- (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
(2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
A&G Hukuk Bürosu olarak geliştirdiğimiz iş ağı sayesinde hangi şehir olduğu fark etmeksizin Türkiye’nin her yerindeki dava ve icra dosyalarınızı takip edebiliriz. Ayrıca yurt dışında bulunan Türk konsolosluklarından verilen vekaletnamenin örneğinin aynı anda Türkiye’de bulunan herhangi bir noterlikten alınabilmesi imkanı sayesinde, siz Türkiye’ye hiç gelmek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde davanızı açabiliriz. Ayrıca dava öncesi bilgilendirmeleri ve davanın devamındaki gelişmeleri, görüntülü görüşme şeklinde gerçekleştireceğimiz toplantılarla size aktarıp, konuya ilişkin merak ettiğiniz hukuki soruları yanıtlayabiliriz.
Yurtdışında bulunuyor ve bir Türk Mahkemesinde dava açmaya hazırlanıyorsanız ya da Türkiye’deki malvarlığınızla alakalı bir uyuşmazlık hakkında bilgi almak istiyorsanız bize İletişim kısmındaki numaradan başvurabilirsiniz.
Comments (3)
Merhabalar şuan hakkımda ağır ceza mahkemesi tarafından bir dosyam var ve yurtdışında olduğumdan mahkemeye katılamadım ve hakkımda gözaltına alinma kararı var yurtdışından bir dilekçe göndermek istiyorum Fransa daki konsoloslukta ifade vermem için ama dilekçe konusu hangisi olması lazım bilmiyorum lütfen yardımcı olur musunuz
Merhabalar, dilekçeyi konsolosluk vasıtası ile ilgili mahkemeye iletebilirsiniz. İfademin istinabe yoluyla bulunduğum ülkede alınmasını talep ediyorum şeklinde yazarsanız iyi olur. Kabul edilirse zaten tarafınıza tebligat gelecektir.
Merhabalar, Kendi evim yokken ,bu akrananin15 yildir müstakil evi oldugu halde , 10 senedir cikicam yalani yapan, En az 18 yil kontrati olmadan , kira ödemeyen Akrabayi yurtdisindan tr ye gelmeden nasil cikartabilirim ? e imza atma sahibiyim, komple en fazla ne kadar tutar.
Yoruma kapalı.