Türk Vatandaşlığı İçin Aranan Şartlar
Türk vatandaşlığı doğumla kazanılabileceği gibi gerekli şartların sağlanması halinde sonradan da kazanılabilecektir. Biz bu yazımızda Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasına ilişkin şartları ele alacağız. Bu bağlamda baktığımızda Türk vatandaşlığını sonradan kazabilmek için uygulamada en sık rastlanan; Evlilik yolu ile Türk Vatandaşlığının kazanılması ve Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması başlıklarını ele alacağız.
Evlilik Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması
Yabancıların, Türk vatandaşı ile evlenmesi ve bu evliliğin kesintisiz şekilde 3 yıl sürmesi ile birlikte artık Türk vatandaşlığı için başvuru hakları doğacaktır. Başvuruda en çok dikkat edilmesi gereken husus evliliğin samimi ve gerçek olduğunu gösteren delilleri sunmaktır. Aynı konutta ikamet, muvafakat gibi bir çok evrak bu hususta değerlendirmeye alınacak belgeler arasındadır. 5901 sayılı yasanın 16. Maddesinde düzenlenen hükümlere uyulmalıdır.
Evlilik Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması İçin Belgeler
-Başvuru Formu. (Buradan ulaşabilirsiniz)
-2 Adet Biyometrik fotoğraf.
-Pasaport ve noter tasdikli Türkçe tercümesi.
-Kimlik bilgilerinin noter tasdikli Türkçe tercümesi.
-İkamet yerine ilişkin bilgi ve belgeler, varsa kira sözleşmesinin noter onaylı örneği.
-Doğum tarihi eksikse ilgili ülke makamından alınan belge veya 1 Temmuz olarak kabulüne ilişkin beyan.
-Hizmet bedelinin yatırıldığına dair dekont.
Türk Vatandaşlığı İçin Başvuru Makamı
Tüm bu belgeler ile birlikte başvuru yapılacak makam Türkiye’de ise bulunduğu ilin Valiliği tarafından kurulmuş olan Nüfus ve vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılır. Yurt dışında ise konsolosluklar veya dış temsilciliklere özel tanımlı vekaletname veya bizzat yapılması gerekmektedir.
Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması
Türkiye’de uzun süredir bulunan ancak özel vatandaşlık kazanma nedenlerinden hiçbirine sahip olmayan vatandaşlar, 5 Yıl veya daha uzun bir süre kesintisiz bir şekilde Türkiye’de yaşadıklarını ispatlamaları halinde Türk Vatandaşlığına hak kazanabileceklerdir. Genel hükümlere göre Türk Vatandaşlığının kazanılması şartları 5901 sayılı yasanın 11. Maddesinde belirtilmiştir. Bu şartların en önemlisi kesintisiz 5 yıl Türkiye’de bulunma şartıdır.
Kesintisiz olabilmesi için bu süre içerisinde toplamda en fazla 6 ayı geçmeyecek şekilde Türkiye dışında bulunmuş olması gerekmektedir. 6 aylık süreden daha fazla süreyle yurt dışında bulunması halinde kesintiye uğramış olacağından, kesintiden sonra Türkiye’de geçirilen süre hesaba katılacaktır. Ayrıca ikamet süresi içinde toplam altı aydan fazlasını Türkiye dışında geçirmesi ya da geçerli ikamet izni olmaksızın veya ikamet izni almadan altı aydan fazla Türkiye’de bulunması ikamet süresini keser ve bu tarihten önceki ikamet süreleri hesaba katılmaz.
Genel Hükümler doğrultusunda vatandaşlık için en önemli şartlardan birisi de Türkiye’de yaşayacağını ve burada yerleşik bir hayat kurduğunu ispatlamaktır. Bu ispat çeşitli sebeplerle olabilir. İş yerinde çalışma belgesi, iş kurduğuna dair belgeler, taşınmaz edinmiş olması, çocuklarının Türkiye’de okuyor olması ve benzeri durumlar Türkiye’de yerleşik olduğunu gösteren durumlardır. Ayrıca belirli düzeyde Türkçe konuşabiliyor olmak ve kendisi ile ailesinin bakımına yetecek ekonomik durumu olduğunu ispatlamak da başvuruda önemli hususlardandır.
Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması İçin Belgeler
-Başvuru Formu. (Buradan ulaşabilirsiniz)
-2 Adet Biyometrik fotoğraf.
-Pasaport ve noter tasdikli Türkçe tercümesi.
-Kimlik bilgilerinin noter tasdikli Türkçe tercümesi.
-İkamet yerine ilişkin bilgi ve belgeler, varsa kira sözleşmesinin noter onaylı örneği.
-Sağlık raporu.
-Gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
-Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
-Vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi belgesi.
-Doğum tarihi eksikse ilgili ülke makamından alınan belge veya 1 Temmuz olarak kabulüne ilişkin beyan.
-Hizmet bedelinin yatırıldığına dair dekont.
Türk Vatandaşlığı İçin Başvuru Makamı
Tüm bu belgeler ile birlikte başvuru yapılacak makam Türkiye’de bulunduğu ilin Valiliği tarafından kurulmuş olan Nüfus ve vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılır. Başvuru bizzat veya özel yetkili vekaletname ile avukatlar aracılığı ile yapılabilir.
5 Yıl Kesintisiz İkamet Vatandaşlık İçin Yeterli Mi?
Türkiye’de 5 yıl ve üzeri süredir ikamet eden yabancı vatandaşlar, Türk Vatandaşlığı için başvuruya hak kazanacaklardır. Ancak 5 yıl kesintisiz Türkiye’de ikamet etmiş olmak vatandaşlığı kazanmak için tek başına yeterli değildir. Bu şartın yanında genel hükümler doğrultusunda vatandaşlığa hak kazanabilmek için 5901 sayılı yasanın 11. Maddesinde sayılan şartların da sağlanması gerekmektedir. Ayrıca konuya ilişkin hangi belge ve şartların gerektiği yazımızın Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması başlığında detaylıca açıklanmıştır.
Vatandaşlık Başvuruları Hangi Kuruma Yapılır?
Başvurular ülke içinde bulunulan ilin Valiliği tarafından kurulan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Ancak kanunun belirttiği istisnai durumlarda yurt dışından yapılacak başvurularda, dış temsilcilikler veya konsolosluklardan başvuru yapılabilecektir. Başvuru bizzat veya özel yetkili vekaletname ile avukat aracılığı ile yapılmak zorundadır.
Kocaeli’de Vatandaşlık Başvurusu
Ofis merkezimin bulunduğu Kocaeli bölgesi başta olmak üzere çevre iller olan Sakarya, Yalova ve İstanbul’da Türk Vatandaşlığı başvuruları alanında hizmet vermekteyiz. Kocaeli veya çevre illerden birisinde yapacağınız başvurularda, evrakların hazırlanması, başvuru formunun doldurulması, tercüme işlemlerinin yapılması, noter tasdiklerinin tamamlanması ve başvuru işlemleri tarafımızca itinayla ve profesyonelce yürütülmektedir. Bize iletişim kısmında yer alan bilgilerden ulaşmanız mümkündür.
Kocaeli İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü
Körfez Mah. Ankara Karayolu Cad. No:129 41040 İzmit/KOCAELİ adresinde bulunan Kocaeli İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne ulaşım için tramvay hattını kullanabilirsiniz. Doğu kışla veya milli irade meydanı duraklarından birisinden indikten sonra yürüme mesafesi 5 dakikadır. Ayrıca şahsi aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız, eski real otoparkına aracınızı bıraktıktan sonra 3 dakika yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayrıca ilgili kurumla mail yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Mail adresi kocaeli@icisleri.gov.tr
Telefon: 0 (262) 322 22 90