Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar? *2024 Güncel
Sigortasız işçi çalıştırma (kaçak, kayıt dışı istihdam) durumu bazen işverenlerin çeşitli sebeplerle ihmalinden kaynaklandığı gibi bazen de maliyet azaltmak adına yaptıkları bir uygulamadır. Bir işçinin sigortasız olarak çalıştırılması işçinin birçok konuda mağdur olmasına sebep olabilecek bir durum olduğu için 5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU‘nda bu konuya ilişkin cezai hükümler eklenmiştir.
“Sigortalı bildirimi ve tescili
MADDE 8- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/6 md.) İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;…”“Kurumca verilecek idarî para cezaları
MADDE 102- (Değişik: 17/4/2008-5754/60 md.) Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun;
a) 1) 8 inci maddesinin birinci fıkrası ile 61 inci maddede belirtilen bildirgeyi, bu Kanunda belirtilen süre içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usȗle uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
2) 8 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen bildirgenin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.
3) İşyeri esas alınmak suretiyle bildirgenin verilmediğine ilişkin; mahkemenin karar tarihinden, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarının tespit tarihinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarının rapor tarihinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi veya belgelerin Kuruma intikal tarihinden itibaren bir yıl içinde bu bendin (2) numaralı alt bendinde sayılan durumlardan biriyle tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında bu defa her bir sigortalı için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır.”
Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere sigortasız işçi çalıştırmanın cezası işçi sayısına, durumun tespit ediliş şekline göre değişmektedir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının Kurum tarafından denetim sonucunda tespit edilmesi durumunda her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası kesilmektedir. Örneğin 1 yıl bir işçiyi kayıt dışı çalıştırmanın denetimle anlaşılması halinde bu durumun yaptırımı 14 asgari ücrete kadar idari para cezasıdır.
Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayeti Nereye Yapılır?
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” üzerinden,
- İşverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvuru yaparak şikayet edebilirsiniz.
İşçi Açısından Sigortasız Çalışmanın Neden Olabileceği Olumsuz Durumlar
- Sigortasız çalışanların çalıştıkları günler emeklilik için geçerli sayılmaz,
- Sigortasız çalışanlar, sakatlanıp çalışamaz hale geldiklerinde malullük aylığından yararlanamaz,
- Sigortasız çalışanlar öldüğünde aile bireyleri ölüm aylığı hakkından yararlanamaz,
- Sigortasız çalışanlar işsiz kalmaları halinde işsizlik sigortasından faydalanamaz,
- Sigortasız çalışanlar yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar.
Kocaeli İş Avukatı
İş hukukuna ilişkin çalışma hayatınızda yaşadığınız sorun ve mağduriyetler hakkında bilgi ve hukuki danışmanlık almak için İzmit’te bulunan avukatlık büromuzu randevu alarak ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca benzer konuda “İş Sözleşmesi – Belirsiz ve Belirli Süreli Nedir?” adlı yazımızı da buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Comments (25)
Merhaba elaman olarak çalışanımız 4 yıl önce başladı ara ara çalıştı 1 sene gitti 3 ay çalıştı 1 sene gitti 5 ay çalıştı gibi sürekli çalışmadı en son giderken sigortesiz
isci calistirdigimizi şikayet edeceğini söyledi kimliği olmadığından sigorta istemediğini söyledi ne yapmalıyız teşekkür ederim
Merhabalar Hakan bey, sigortasız çalıştığı bir dönem var ve tespit edilir ise ceza kesilecektir tarafınıza. Ancak müfettişler incelemeye geldiğinde gerekçeli savunmalarınızı yapınız.
Merhabalar 2011 de boşanma üzere olduğum eşim işyerini adıma açtı vekaletlermle 2022 yekadar busekilde götürdü firma lisansda benim adıma yabancı uyruklu işçiler çalıştırdı halada devam ediyor temmuz ayında kendi adına aldı ve beni şikayet etmiş sigortasız işçi çalıştırmaktan yarın ifadeye gidic em
Merhabalar Nadide hanım, tam olarak sorunuzun ne olduğunu belirtmemişsiniz ancak yine de iletişim kısmında yer alan telefondan ofisimizi ararsanız yardımcı olmaya çalışırız.
is yerime hiç gelmeden okulda okuyan bir ögenciye haftada 2 saatlik calısması için online bir iş verdim destek olsundiye su an işi bıraktı beni tehtit ediyor sikayetci olcam sigotamı yatırmadın diye nasıl bir yo izlemem lazım
Merhabalar Ahmet bey, eğer ki sigortalı çalıştırmanız gerektiği yönünde bir karar çıkarsa incelemeler sonrası, eksik primleri ve cezaları ödersiniz, bu durum tamamen iş koluna, iş tanımına, yapılan işe ve ispat durumuna göre değişkenlik gösterecektir.
Merhaba
12/2000 yilinda iki hafta kadar barsan’da calistim. Sigortam yapilmadi. Ve ucrette almadim. Geriye donuk dava acabilirmiyim. Sigorta baslangici yaptirabilirmiyim. Iki kisi devlet memuru sahidimde mevcut.
Merhabalar Ferdi bey, hizmet tespit davaları için hak düşürücü süre 5 yıldır ancak bu süreyi kesen bazı durumlar vardır, bunların tespiti ve net bir cevap için lütfen ofisimizle iletişime geçiniz.
Merhaba sigortasız işçi çalıştıran bir yer şikayet etmek istemiyorum biz işe başlarken kurumsal dediler işe girdikten sonra ne sigorta ne askeri ücret nede mesaileri veriyorlar ne yapmamız gerekiyor kısacası ceza alirlarmi
Merhabalar Ali bey, tabii şikayetleriniz sonrası bahsettiğiniz durum tespit edilirse cezai işlem uygulanacaktır.
Merhaba eşimin üzerine olan dükkan da 2 yıldır sigortasız çalışıyorum bu 2 yıldır ödenmeyen sigortayı geriye dönük nasıl ödeyebiliriz.ssk ya bildirsek ceza alirmiyiz. eşimi iş mahkemesine dava etsem eşim ceza alırmı
Merhabalar, Sgk’ya durumu bildirip eksik primleri tamamlatabilirsiniz ancak işveren bu geç bildirimden ve ödemeden dolayı kurumun yasalar çerçevesinde belirleyeceği bir tutar ceza da ödeyecektir.
Merhaba yaklaşık 3 yıldır bir yerde çalışıyorum borçlarımda dolayı bir müddet sigorta istemedim yani hemen hemen 3 yıldır sigortasız çalışıyorum şimdi askere gideceğim çıkışımı istiyorum izin paralarını istiyorum ama sorun çıkarıyorlar bunları SSK’ya şikayet ettiğimde ne tür cezalar alabilirler bana dediler giderken sigortada bir şeyler veririz ama onu da vermiyorlar
MERHABA 1999 05 AYINDA AYAKKABICIDA 3-4 AY ÇALIŞTIM VE SİGORTAM GÖSTERİLMEDİ..O DÖNEM ELŞMDE İŞYERİNDE ÇEKİLMİŞ RESİMLEİMDE VAR TANIKLARIMDA ..BURDA ŞİMDİ NE YAPMALIYIM..SSK DAN MÜFETTİŞ TALEP ETMELİMİYİM HİZMET TESPİTİ 5 YIL GEÇTİ TABİ O YÜZDEN HİZMET TESPİTİNİ AŞMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM..
Merhabalar Fevzi bey, Normal şartlar altında hizmet tespiti açmak için hak düşürücü süre 5 yıldır. Ancak yerleşik yargıtay kararları eğer ki bir sgk giriş kaydının bulunması durumunda bu 5 yıllık sürenin işlemeyeceğini belirtiyor. Eğer ki en azından o tarihlere ait bir giriş kaydınız varsa davayı açıp kazanabilirsiniz. Ancak aksi takdirde 5 yıllık hak düşürücü süre olduğundan elinizde fotoğraf ve tanıklar da olsa işe yaramayacaktır.
1997 yılı temmuz ayında babam ve eniştemin yanında 2009 yılına kadar sigortasız çalıştım. Sigorta girişimi 1 aylık 2008 de yaptılar. Şuan toplamda sigortam 2,5 yıl. Şirket iflasdan dolayı 2009 yılında kapandı. Şuan sikayet etsem geriye dönük sigorta yapılabiliyor mu? Ayrica böyle bir durumda iş verenler ne derece borclanirlar.
Merhabalar Emine hanım. Şikayetiniz sonrası tespiti halinde eksik primler tamamlatılabilir.
Merhaba ben 15 ay sigortasız olarak çalıştım il yerinde ve müşteri yüzünden ufak bir tartışma yaşadım haklı olduğumu iş veren bildiği halde beni yüz üstü bırakıp eyvallah etmedi bana beni elinin tersiyle itti ve kapı önüne koydu yani bana hiç sigorta girişi falan yapmadı ve biliyorum ispatlarımda çok sağlam bunu patronum kedisine biliyor lütfen sikeyet etsem ne kadar ceza öder yada benimle anlaşırsa benim ondan ne kadar istemem gerekir lütfen bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz acaba teşekkür ederim şimdiden.
Merhabalar Sezer bey, Sgk’ya şikayette bulunduğunuzda ödenecek olan idari para cezası size ödenmeycektir. İşveren tarafından devlete (kuruma) ödencek tutardır. Sizin için durumun tespiti halinde eksik primlerin tamamlatılması gerekir.
Mrb ben 15 .07 .1998 yılında özel sektör de çalışma ya başladım hala aynı şirkette çalışmaktayım o dönemlerde elden maaş alma durumu vardı 2000 yılında sigorta mi yaptılar ve maaşlarda banka aracılığıyla aldim ben bu süre zarfında geriye dönük hizmet tespit davası acmak istiyorum bu yasa olarak bu kadar zaman aşımı varken dava hakkım mümkün mü delil ve belgelerle mümkün olunduğunu söylediler teşekürler
Merhabalar Erkan bey, 1998 yılında ilk işe başladığınız dönemde prim ödenmemiş olsa da bir sgk giriş kaydı işlenmiş midir. Sgk kayıtlarından bunu sorgulayıp, sorgu sonucuna göre bize iletişim kısmında yer alan bilgilerden ulaşabilir misiniz, ayrıntılı şekilde konuşalım üzerine.
Merhaba ben 1990yılında sigorta girişim var ama 1999a kadar hiç primim yok gözükmüyor ne yapmalıyım bu yıllar arasında ki haklarımı işveren den alabilirmiyim teşekkür ederim.
Merhabalar Necdet bey. Normal şartlar altında hizmet tespiti açmak için hak düşürücü süre 5 yıldır. Ancak yerleşik yargıtay kararları eğer ki bir sgk giriş kaydının bulunması durumunda bu 5 yıllık sürenin işlemeyeceğini belirtiyor. Dolayısıyla sizde bir sgk giriş kaydı var ama prim yoksa dava açarak eksik primlerin tamamlanması ve hizmetin tespitini sağlayabilirsiniz.
Bir işçi 99 öncesi 5 ay kadar sigortasız çalışmış ve daha sonra o iş yerine ayak basmamış şimdi mahkemeye giderse ceza alırmıyım onun iki memleketliside aynı iş yerinde çalışıyordu onlar sigortalı şahitlik yaparlarsa iş yeri ceza alırmı
Merhabalar, zamanaşımına uğradığı için herhangi bir ceza almazsınız.
Yoruma kapalı.