Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras paylaşımı konusu hayatımızın bazı dönemlerinde önemli bir yere sahip bir konudur. Mirasın doğru ve adil bir şekilde paylaşımı hem mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklardan kaçınmayı, hem de mirasın verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bu makalemizde, miras paylaşımının nasıl yapılması gerektiği, mirasın tasarruf ve idaresi konularını içerecek ve ayrıca mirasın bölüşmeleri, miras hukuku gibi önemli konuları da ele alacağız. Böylece, miras paylaşımı konusunda bilgi sahibi olarak, adil ve verimli bir şekilde mirasınızın paylaştırılmasına önayak olabileceksiniz.
Miras Paylaşımı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Miras paylaşımı için yapılması gerekenler şunlardır:
- Mirasın tespiti: İlk olarak, mirasın tüm varlıklarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu varlıklar, mülkler, para, tasarruf hesapları, araçlar, takılar vb. olabilir. Eğer mirasçı olarak size kalan mirası tam olarak tespit edemiyorsanız mahkemeye başvurarak terekenin tespitini talep edebilirsiniz.
- Mirasçıların belirlenmesi: Mirasın belirlenmesi sonrasında, mirasın paylaşımı yapılacak olan kişilerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu adım noterliklere ya da sulh hukuk mahkemelerine başvurarak mirasçılık belgesi alınması ile tamamlanmış olur. Konu ile alakalı Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Alınır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Miras bölüşme planı hazırlanması: Mirasın paylaşımı için adil bir planın hazırlanması gerekmektedir. Bu hususta verasetname ile mirasçı olduğu tespit edilen tüm kişilerin fikirleri alınmalı ve tarafların uyuşmazlık yaşadığı konuların çözümlenmesi gerekmektedir.
- Miras paylaşımı sözleşmesinin hazırlanması: Miras paylaşımı planının tamamlanmasından sonra, mirasçılar arasında bir sözleşme yapılması gerekmektedir. Sözleşme, mirasın paylaşımına yönelik kuralları ve koşulları içermelidir. Bu sözleşmenin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Bu sözleşme miras taksim sözleşmesi olarak da adlandırılır. Konu ile alakalı Türk Medeni Kanununda yer alan yasal düzenleme şu şekildedir;
I. Paylaşma sözleşmesi
Madde 676- Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.
Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.
5.Mirasın idaresi: Mirasın paylaşımı yapılması sonrasında, mirasın idaresi gerekmektedir. Bu, mirasın verimli bir şekilde kullanılmasını ve saklanmasını sağlar.
Bu adımları takip etmeniz, mirasın adil ve verimli bir şekilde paylaşımını sağlar. Ancak, bazı anlaşmazlıkların doğru bir şekilde çözümlenmesi ya da bazı tereke değerlerinin paylaşımı konularında bir avukatın hukuki desteğini almanızı tavsiye ederiz.
Gayrimenkul, Ev, Arsa, Tarla Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras kalan ev, tarla, arsa, daire gibi taşınmaz malların paylaşımı için ilk olarak mirasçılık belgesi çıkarttırmanız gerekir. Daha sonrasında mirasçılık belgesinde yer alan diğer mirasçılarla görüşmeler yapıp paylaşımın ne şekilde yapılacağını yazılı bir şekilde hazırlayacağınız sözleşmeye dökmeli ve tüm mirasçılara imzalatmalısınız.
Devamında bu yazılı sözleşme ve mirasçılık belgesi ile taksim işleminin yapılması için ilgili tapu müdürlüğüne online başvuru yapmalısınız. Tapu müdürlüğünde çalışan personeller sunmuş olduğunuz sözleşmeye göre gerekli evrakı hazırladıktan sonra tarafınıza imza atılacağı gün ve saat ile ilgili bilgi verecektir. Ayrıca sunmuş olduğunuz belgelerde eksiklik bulunması durumunda bunu da size bildirirler. Taksim için imza atmadan önce gerekli harç ve ücretleri yapılan bilgilendirmeye göre yatırmanız gerekmektedir. ödemeyi online olarak da yapabilirsiniz.
Ödemeyi yaptıktan sonra tüm mirasçıların imza için belirlenen gün ve saatte tapu müdürlüğünde akit salonunda hazır bulunması ve hazırlanan belgeleri imzalaması gerekmektedir.
Belgeler imzalandıktan kısa bir süre sonra tapu memuru adınıza çıkarılmış tapu senedini size teslim edecek ve bu şekilde taksim işlemi sonlanacaktır.
Emlak vergisi açısından problem yaşamamak için tapu senedini aldıktan sonra ilgili belediyenin emlak servisine emlak beyanı vermeniz gerekmektedir.
Miras Paylaşımında Anlaşmazlık Çıkması Durumunda Ne Yapılır?
Miras paylaşımı süreci mirasçılar arasındaki bazı çekişmeler sebebiyle oldukça stresli geçebilmektedir. yaşadığını stres ve tereddüdü en aza indirmek için hukuk büromuza müracaat edebilirsiniz. Mirasın paylaşılması noktasında gerek diğer mirasçılarla görüşmeler gerçekleştirerek gerek resmi işlemlerin yürütülmesinde hukuki destek sağlayarak bir an önce hakkınıza kavuşmanız adına size hizmet vermekten mutluluk duyarız. Konu ile alakalı bilgi almak için Kocaeli, İzmit’te bulunan avukatlık büromuzla iletişime geçebilirsiniz.