Dilekçe Nasıl Yazılır? Dilekçe Örnekleri
Vatandaşlarımızdan dilekçe örneklerine gelen yoğun talep ve özellikle dilekçe nasıl yazılır şeklinde sıkça sorulan sorular nedeniyle bu başlık ile akıllara takılan sorulara cevap verip bazı dilekçe örneklerini bir çatı altında toparlamak istedik.
Sigortaya yapılacak başvuruda, noterde yapılacak işlemde, adliyede açılacak bir davada, hakkınızda açılmış bir davaya cevap verirken, konsolosluğa başvuru yaparken, valilikten talepte bulunurken ve benzeri durumlarda yani kısaca hayatımızın her alanında dilekçe yazımı ile karşılaşıyoruz. Bu durumlarda dilekçeye nasıl başlayacağım, nasıl bitireceğim, derdimi nasıl dile getireceğim, ama ben hukuktan pek anlamam ki soru işaretlerinin aklınıza geldiğini biliyoruz. Şimdi dilekçe nasıl yazılır başlıklı konumuz sayesinde aklınızdaki tüm soru işaretlerini silerek başarılı bir dilekçenin nasıl ortaya çıkacağını sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle başlıktan başlamak gerekirse, yazdığınız dilekçeyi hangi makama veya mahkemeye sunuyorsanız onun bilgilerini yazmanız gerekmektedir. Örneğin; “Kocaeli 2. Aile Mahkemesine, Kocaeli 1. Asliye Hukuk Mahkemesine, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Kocaeli Seka Devlet Hastanesi Müdürlüğüne…” şeklinde başlık yazılması gerekmektedir. Dilekçenizi tek renk mavi veya siyah kalemle A4 kağıdı üzerine yazmayı ihmal etmeyiniz. Başlık sayfayı ortalamalı ve en azından tüm kelimelerin baş harfi büyük harfle başlamalıdır. Dilerseniz kağıdın sağ üstüne tarih atabileceğiniz gibi en altta isminizin bulunduğu kısma da tarihi belirtebilirsiniz.
Başlık kısmını geçtikten sonra giriş kısmında öncelikle kendinizi tanıtabilir veya mahkemeye yazıyorsanız dosya numarasını belirtmekle yetinebilirsiniz. Örneğin; “Ben Kocaeli …… Okulunda görev yapmakta olan öğretmen ………’yım, Ben hastanenizde 01/01/2022 tarihinde onkoloji bölümünde tedavi olan hastayım…” gibi girişler yapılabilecektir.
Dosya numarasını belirtip veya yazılacak makama göre kendinizi tanıttıktan sonra, paragraf başı yaparak sorunun ne olduğundan bahsetmeniz gerekir. Örneğin; “İlgili dosyada 01/01/2022 tarihinde verilen ara kararla tarafıma ait fotoğrafların bulunduğu cd’nin 2 hafta içerisinde sunulması talep edilmiştir, Hastanede tedavi gördüğüm esnada personelin tarafıma karşı olumsuz tutumu beni rahatsız etmiştir…” gibi durumu kısaca özetleyen bir paragraf yazmak gerekmektedir.
İlgili makama yönelik başlık ekleme, kendinizi tanıtma, problemden kısaca bahsetme aşamalarından sonra yapmanız gereken son paragrafta, yukarıda değinmiş olduğunuz problemle ilgili talebinizin veya sonucun ne olduğudur. Örneğin; “Sayın mahkemenin ara karar ile tarafıma yüklemiş olduğu evrak sunumunu süresi içerisinde yaptığımı beyan ederim, Hastanenizde görev almakta olan personelin bu konuda uyarılmasını talep ederim, Temiz olmayan …. Okuluna ivedilikle bir hizmetli personel tahsisini talep ederim, davanın reddini talep ederim…” gibi taleplerden oluşabilecektir.
Son olarak yapmanız gereken sağ alt tarafa isim, soyisim, tarih bilgilerini yazarak imzalamak olacaktır. İlgili makamın evrak kayıt, evrak kabul gibi birimlerine yanınızda arkalı önlü kimlik fotokopisini de götürerek evrak girişini sağlayabilirsiniz.
Boşanma Davası Dilekçe Örneği
Son dönemde artan boşanma sayıları nedeniyle en çok aranan başlıklar arasında yer alan Boşanma Davası Dilekçe Örneği metnimizi bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Boşanma dava dilekçesi veya davaya cevap dilekçesi, tüm yargılamanın seyrini etkileyecek aşamalardır. Çünkü Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde kural olan dilekçeler aşamasından sonra iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağı dolayısıyla dilekçede bahsedilmeyen bir husus veya delil yargılama (tahkikat) esnasında dosyaya eklenemeyecektir. Bu nedenle boşanma dava dilekçesi davanın seyrini etkileyebilecek çok önemli bir dilekçedir.
Veraset İlamı Dilekçesi Örneği
İnsan olmanın doğal bir sonucu olan ölüm sonrası geride mirasçılara bırakılan mallar veya paraların belirli bir süre sonra paylaşılması gerekmektedir. İşte bu paylaşma aşaması geldiğinde yasal mirasçılardan herhangi birisi, sulh hukuk mahkemesine başvurarak veraset ilamı talep edebilir. Bu ilamda yasal mirasçılar ve yasal miras payları, kimlik bilgileri ile birlikte yer almaktadır. Mahkemeden hızlı bir şekilde kararı alabilmek için Veraset İlamı Dilekçesi Örneği yazımızı inceleyerek başvuruda bulunmanızı tavsiye ederiz.
Reddi Miras Dilekçe Örneği
Vefat eden kişinin pasiflerinin aktiflerinden fazla olması durumunda yani borçlarının mal varlığından veya alacaklarından fazla olması durumunda yasal mirasçılar mirası reddedebileceklerdir. Veya borcunun fazla olduğuna bakmaksızın mirasın gerçek reddi olarak adlandırdığımız 3 içerisinde açılacak dava ile gerekçesiz bir şekilde reddi miras yapabilmektedirler. Ancak 3 aylık sürenin geçmesi durumunda mirasın hükmen reddi olarak adlandırdığımız, murisin borca batık olması nedeniyle kanunen tanınan reddi miras durumu söz konusu olmaktadır. Reddi Miras Dilekçe Örneği başlıklı yazımız sayesinde mirası reddederek, muristen üzerinize kalan borçlardan kurtulabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
Eşlerin evlilik birliği içerisinde anlaşamamaları ve evliliğin 1 yıldan daha uzun sürmesi durumlarında, eğer ki taraflar boşanmanın asli ve feri tüm unsurlarında anlaşırlarsa Aile Mahkemesi’ne anlaşmalı boşanma başvurusu yapabileceklerdir. Ancak bu başvuru için öncelikle nafakadan velayete, mal paylaşımından evdeki eşyaların paylaşımına her konuda açıkça anlaşmaya varıldığını belirten bir protokol sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde hakim anlaşmalı boşanmanın şartları oluşmadığından talebi reddedecektir. Davanızın reddedilmemesi ve hızlı bir şekilde sonuç almak için Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği yazımızda yer alan metin üzerinden kendinize uyarlayarak düzenleme yapmanızı ve mahkemeye düzenlemiş olduğunuz protokolü sunmanızı tavsiye ederiz.
Sigorta Şirketine Başvuru Dilekçe Örneği
Trafik kazası sonrası veya sigorta hizmeti aldığınız bir konuda yaşadığınız uyuşmazlıktan dolayı sigortaya başvuru yapılması gerekmektedir. Sigortalar genellikle bildirimle harekete geçtiği için tüm gelişmelerden ve durumlardan sigortanın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ancak bu başvurularda istenen evrakların tam ve eksiksiz şekilde tamamlanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca başvuruda istenecek talepler açıkça belirtilmeli ve hak kaybına neden olacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Sayılan tüm unsurları içeren Sigorta Şirketine Başvuru Dilekçe Örneği yazımız sayesinde hak kaybına uğramadan doğru bir başvuru yapabilirsiniz.