DEPORT KALDIRMA NEDİR?
Dünya çapında yaşanan krizler ile artık mülteci, şartlı mülteci, sığınmacı, geçici koruma statüsü, geçici ikamet izni gibi durumlar sıkça gündeme gelmektedir. Saymış olduğumuz şekilde yasal bir statüsü olmayanlar veya ülkemiz için Yabancılar Kanunu’nda düzenlenen nedenlerden dolayı deport yani sınır dışı kararı verilebilmektedir. Verilen bu kararı iptal ettirmek için işlenen süreci deport kaldırma olarak adlandırabiliriz. Sınır dışı kararının kaldırılması, karardan sonra Türkiye’yi terk eden yabancının özel meşruhatlı vize alması veya dava yolu ile verilen kararın kaldırılması şeklinde olacaktır.
Size hangi sürecin daha uygun olduğu, en kısa zamanda en az maddi kayıpla nasıl sonuca ulaşılacağı konularında bu alanda uzman bir avukattan destek almanız gerekmektedir. A&G Hukuk Bürosu olarak Yabancılar Hukuku alanının başta deport kaldırma olmak üzere tüm kısımlarında müvekkillerimize profesyonel hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz.
Sınır Dışı Kararı (Deport) Nedir?
6458 Sayılı Yabancılar Kanunu çerçevesinde Türkiye’de yabancı statüsünde bulunan kişilerin yasal şartlarını tamamlayarak bulunması gerekmektedir. Türkiye’de yasal şartların yerine getirilmemesi, suç işlenmesi gibi durumlar başta olmak üzere 54. Maddede sayılan hususlardan birinin varlığı halinde Türkiye’de artık bulunamayacağına dair verilen karara sınır dışı kararı denmektedir. Kanunda sayılan sebepler sınırlı sayıda düzenlenmiş olup, idarece işlem uygulanırken başka herhangi sebebe dayalı olarak hüküm kurulamayacaktır. Sınır dışı kararını vermeye yetkili makam, bakanlık ve bakanlığın görevlendirdiği valiliklerdir. Uygulamada genellikle kararlar valilikler tarafından verilmektedir. Valiliğin vermiş olduğu sınır dışı kararına karşı idare mahkemesinde iptali için açılacak dava ilgili valiliğin bulunduğu yer mahkemesinde açılması gerekmektedir. Sınır dışı kararının kaldırılması için dava açılmalı veya özel meşruhatlı vize ile verilen karar ortadan kaldırılmalıdır.
Kimler Deport Edilebilir?
Yalnızca Türkiye’de bulunan yabancılar deport edilebilir. Türk vatandaşlığı sonradan da kazanılmış olsa, vatandaşlık iptal edilmeden deport kararı verilemeyecektir. Yabancı kavramından kimlerin anlaşılması gerektiği ise ayrıntılı şekilde Yabancılar Kanununda açıklanmıştır. Ancak tabii ki her yabancı deport edilecek gibi bir durum oluşmamalıdır. Kanun koyucu bunun önüne geçebilmek için 54. Maddede sıkı şekilde şartlara bağlayarak deport edilme nedenlerini sınırlı şekilde saymıştır. Bu durum da idarenin keyfiliğini ortadan kaldıracak ve uluslararası sözleşmelere uygunluğu sağlayan bir düzenleme olmuştur. Ancak ne yazık ki uygulamada, bu şartlar sıkı şekilde uygulanmamakta, en ufak bir uyuşmazlıkta yabancı ile ilgili deport kararı verme yoluna başvurulmaktadır.
Deport Kararı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Hakkınızda verilen bir deport (sınır dışı kararı) bulunması halinde ilk yapmanız gereken bu kararın doğru olmadığını düşünüyorsanız idare mahkemesinde açılacak bir dava ile karara itiraz etmektir. Ancak verilen karara karşı itiraz süresi tebliğinden itibaren 7 gündür. 7 gün içerisinde yapılan itiraza deport kaldırma işlemi denmektedir. Bu kısıtlı sürenin kesinlikle kaçırılmaması gerekmektedir. Sürenin kaçırılması halinde şartlar mevcut ise, hakkında deport kararı olan kişinin yurt dışına çıkıp özel meşruhatlı vize ile geri gelmesi ve kararın kaldırılması gerekmektedir. Ancak özel meşruhatlı vize tarafımızca pek tavsiye edilmemektedir. Genellikle deport edilen yabancının yurt dışına çıkacak durumu olmamakta, çıksa bile neyle karşılaşacağını bilememekte ve ayrıca vize talebinin kabul olup olmayacağı da belirli olmamaktadır. Bu nedenle deport kararı sonrası en etkili ve hızlı yolu size göstermesi adına alanında uzman bir avukattan destek almanız halinde süreciniz daha kolay ilerleyecektir. Avukatınız sizin için hangi şartların mevcut olduğuna bakacak ve sizleri en makul yola yönlendirecektir.
Deport Kaldırma Ücreti
Yapılacak işlemlere göre masraflar da farklılık arz etmektedir. Avukatınızla yapacağınız görüşme sonrası belirlenecek seçeneğin durumuna göre masraflar artabilir veya azalabilir. Şuan için en makul ve etkili yol olan itiraz yolu tercih edildiğinde yalnızca avukatlık ücreti ve mahkeme masrafları ile tercüme ücretleri gündeme gelmektedir. Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Sizin durumunuzun belirlenmesi ve fiyat teklifi için lütfen ofisimizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Sınır Dışı Kararına İtiraz
Kararı veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemesinde kararın iptali için açılacak davaya sınır dışı kararına itiraz davası denmektedir. Bu davanın ikame edilmesi ile birlikte verilen sınır dışı kararı kendiliğinden durmakta ve artık karar verilenen kadar işlem yapılamamaktadır. İtiraz sonrası davalar şuan ilden ile farklılık göstermekle birlikte Kocaeli için 6 ay civarı sürmektedir. Sınır Dışı Kararına İtiraz Dilekçe örneği için linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ancak dilekçenin mahkemeye sunulması kadar sürecin takibi de önem arz ettiğinden, sürecin sağlıklı bir şekilde takibi için profesyonel bir destek almanızı öneririz.
En Çok Deport Kaldırma İşlemi Yapılan Ülkeler
Ülkemizde en çok yaşayan yabancılar Özbekistan, Afganistan, Suriye, İran, Irak, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Rusya ülkelerinden gelenlerden oluşmaktadır. Hangi ülke vatandaşı olduğu önemli olmaksızın ofisimiz deport kaldırma sürecinde baştan sona kadar itinayla hizmet vermeye devam etmektedir.
Comments (2)
Merhabalar ben 5 seneya deport oldum bana yardımcı olursanız
Merhabalar, tabii size yardımcı olabiliriz. Lütfen iletişim kısmında yer alan numara vasıtası ile bizimle iletişime geçiniz.
Yoruma kapalı.