Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti
Eğer ki evlilik birliğinden bir veya daha fazla çocuk dünyaya gelmiş ve reşit değiller ise bu durumda boşanma davalarında en merak edilen husus boşanma davasında çocuğun velayeti konusunda ne yönde karar verileceği olmaktadır. Reşit olmayan çocuk bulunması durumunda mahkeme boşanma ile birlikte velayete ilişkin karar vermek zorundadır. Mahkeme, çocuğun velayetini taraflardan birisine verebileceği gibi her ikisinin de birlikte velayete sahip olmaları yönünde karar verebilecek veya çocuğun üstün yararı gözetilerek her iki tarafa da velayet verilmeyerek çocuğa vasi atanabilecektir.
Kusur Önemli Midir?
Mahkeme, boşanma davasıyla birlikte vereceği velayet kararında boşanmada kimin daha kusurlu olduğuna bakmayacaktır. Çünkü kusurlu da olsa tarafın çocuğun gelişimi ve hayatı için daha yararlı olma ihtimali vardır. Dolayısıyla boşanma davası için kusura yönelik değerlendirmeler hakimin velayete ilişkin kararına etki edebilecekken esas oluşturamayacaktır. Yani çocuğun küçük olduğu ve anne şefkatine ihtiyaç duyduğu bir durumda boşanma davası neticesinde sırf anne daha kusurlu çıktığı için velayetin anneye verilemeyeceği yönündeki değerlendirme hatalı olacaktır. Mahkeme velayete ilişkin kararı boşanmadaki kusurdan ziyade çocuğun üstün yararı (üstün menfaati) açısından değerlendirecektir. Ancak yine de dava dilekçesi veya cevap dilekçesinde bahsedilen hususlar çok önemlidir. Bunun için Boşanma Davası Dilekçe Örneği başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.Unutulmamalıdır ki velayete ilişkin nasıl bir karar verilirse verilsen çocukla velayet ilişkisi kurulmayan taraf veya taraflar açısından şahsi münasebetin kurulup kurulamayacağına ilişkin kurulacak ise şartlarına ilişkin de karar verilmek zorundadır.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Konusunda Çocuğun Görüşü Alınır Mı?
Uygulamada genellikle 8 yaşından küçük, henüz kendisini ifade edemeyen çocuklar için mahkeme çocuğun dinlenmesine gerek duymaksızın onun yararını düşünerek karar verebilmektedir. Ancak pedagog eşliğinde 8 yaşından küçük çocukların da konuya ilişkin beyanları alınabilecek ve pedagogtan çocuğun kendi iradesini yansıtabilecek kabiliyette olup olmadığına ilişkin görüş alınabilecektir.
Sekiz yaşından büyük olduğu durumlarda ise Yargıtay çocuğun dinlenmesinin olağanüstü bir durumla karşılaşılmadığı sürece zorunlu olduğunu belirtmektedir. Ancak mahkeme çocuğun beyanları ile bağlı değildir. Çocuk velayetin anneye verilmesini açıkça beyan etmesine rağmen mahkeme çocuğun yararını, ekonomik ve psikolojik durumları gözeterek velayeti babaya verebilecektir. Ancak yine de uygulamada çocukların beyanları mahkemenin takdirini oldukça etkilemektedir.
Çocuğun Üstün Yararında Nelere Dikkat Edilir?
Mahkeme velayete ilişkin karar verirken en temel kriteri çocuğun üstün yararıdır. Çocuğun üstün yararını değerlendirirken mahkeme şu hususlara dikkat etmektedir;
-Çocuğun yaşı, cinsiyeti, varsa pedagog görüşü, tarafların ekonomik durumları, tarafların aile yapıları ve çocuğa sunabilecekleri imkânlar, çocuğun görüşü, tarafların görüş ve istekleri, çocuğun sağlık durumu, tarafların sağlık durumları ve somut olaya göre değişecek diğer hususlar mahkemenin çocuğun üstün yararı ve dolayısıyla da velayet için vereceği kararda etkili olmaktadır.
Kocaeli’de Boşanma Ve Velayet Davaları
Kocaeli ilinde bulunan avukatlık ofisimize gelerek KOCAELİ’de boşanma davasında çocuğun velayeti konusuna ilişkin dava ve süreçleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Aile hukuku alanında uzman, Kocaeli Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz. Kocaeli/İzmit bölgesinde değilseniz, iletişim kısmında yer alan mail adresimiz ve telefon numaramız ile avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Not: Sıkça okunan Nafaka Davası Ve Boşanma Davasında Nafaka başlıklı yazımız inceleyebilirsiniz.