Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır? *2024 Güncel
Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır, sorusu boşanmaya karar vermiş eşler için akla ilk gelen soru olmaya devam ediyor. Boşanmak isteyen eş, dava açmak istiyor ise bunu bir avukat yardımıyla yapabileceği gibi avukat desteği olmadan da dava dilekçesi hazırlamak mümkündür. Ancak sizlere bu bölümde vereceğimiz bilgiler genel bilgiler olup her somut olaya göre dilekçeler şekillendirilmelidir. Bu nedenle herhangi bir hak kaybına uğramamak için alanında uzman avukatlarla çalışmanızı tavsiye ederiz.
Dilekçede öncelikle davanın nerede açılabileceği tespit edilerek başlık atılması gerekmektedir. Boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise eşlerin son 6 aydır birlikte yaşamı sürdürdükleri ye mahkemesi veya eşlerden birisinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Yetkili olunan yerde bir aile mahkemesi bulunmaması halinde asliye hukuk mahkemeleri de görev yönünden aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakabilmektedir. Bu hususların tespitinden sonra doğru mahkemeye ilişkin atılacak başlıktan sonra bilgiler sıralanmaya başlamalıdır;
-Davacı olarak dilekçeyi yazan kişinin bilgileri (adı, soyadı, tc kimlik numarası ve adresi) yer almalıdır.
-Davalı eşin bilgileri (adı, soyadı, tc kimlik numarası ve adresi) yer almalıdır. Davalının adresi bilinmemesi durumunda TC kimlik numarası yeterli olacaktır.
-Dava dilekçesinin konusuna ilişkin kısa ve öz bir bilgi verilmelidir. (Örn; Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ilişkin boşanma talebimden ibarettir.)
-Açıklamalar kısmında olaylar sırasıyla anlatılarak, yaşanan olayların karşılığı olabilecek kanun maddeleri ile ilişkilendirilmeli ve olabildiğince yüksek yargı kararlarıyla desteklenmelidir.
-Hukuki deliller bölümünde dilekçede yer alan ve ilerde başvurma ihtimaliniz olan deliller kısaca sıralanması gerekmektedir. (Örn; Tanık, yemin, bilirkişi, keşif…)
-Hukuki dayanaklar kısmında, dava dilekçenize dayanak oluşturan kanuni düzenlemeler ve maddelerini yazmanız gerekmektedir. (Örn; TMK m. 166, HMK ve ilgili yasal mevzuat.)
-Sonuç ve istem kısmında, açıklama kısmında belirtilen olay ve kanun hükümleri doğrultusunda nihai talebinizin ne olduğunu belirtir kısa ve öz bilgi vermeniz gerekmektedir. (Örn; Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle Boşanma kararı verilmesini talep ederiz…)
Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır adlı bu başlığımızı inceledikten sonra, dilekçe örnekleri için lütfen Boşanma Davası Dilekçe Örneği başlıklı yazımızı inceleyin.
Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?
Boşanmaya ilişkin dilekçeyi hazırlayan taraf varsa dilekçenin ekleriyle birlikte, dilekçeyi imzalayarak, kimlik fotokopisi ile birlikte dilekçenin yazıldığı yer adliyesinin Hukuk Mahkemeleri Ön Bürosu’na dilekçe sunulmalıdır.
Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?
Boşanma dilekçesini verecek olan taraf, dilekçeyi taraf sayısından bir fazla örnek oluşturacak şekilde hazırladıktan sonra ve dilekçeler ile ilgili evrakları imzaladıktan sonra hukuk mahkemeleri ön büroya verilebilecektir. Eğer ki adli yardım talepli bir başvuru yoksa gerekli olan harçlar da mahkemeler veznesine yatırılması gerekmektedir. Bazı adliyelerde adli yardımlı başvuru yapılmasına rağmen harç ve gider avansı alınıp karar sonrası iade edilmektedir. Bu durumu başvuracağınız adliyeye göre araştırmanızı tavsiye ederiz.
Avukat Olmadan Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Boşanma davası açılabilmesi için gerekli şartlar içerisinde avukat bulunma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma davaları velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi bir çok konunun birlikte görüleceği davalardır. Bunların yanında özellikle çekişmeli boşanma davalarında delillerin sunulması, karşı delillerin çürütülmesi ve kusur oranının doğru belirlenebilmesi için alanında uzman bir avukat desteği almanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Aksi takdirde usul veya sürede yapacağınız bir hata belki de tüm haklarınızdan mahrum kalmanıza neden olabilecektir.
Boşanma Davası E-Devletten Açılır Mı?
E-devletten giriş yaptıktan sonra Vatandaş Uyap Portal sistemi üzerinden e-imzası bulunan vatandaşlar hazırlamış oldukları dilekçeyi bilgisayar ortamında UDF formatında imzalamaları durumunda e-devletten boşanma davası açabileceklerdir. E-imzası bulunmayan veya bulunsa bile UDF uzantılı evrağı imzalamayan vatandaşlar e-devlet üzerinden boşanma davası açamayacaklardır.
Kocaeli Boşanma Avukatı
Kocaeli ilinde bulunan avukatlık ofisimize gelerek KOCAELİ’de boşanma davaları süreçleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Aile Hukuku alanında uzman, Kocaeli Boşanma avukatı mıza danışabilirsiniz. Kocaeli/İzmit bölgesinde değilseniz, iletişim kısmında yer alan mail adresimiz ve telefon numaramız ile avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.