Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Türk hukuk sisteminde genel kural olarak avukat tutmak zorunlu değildir. Taraflar yargı organları önünde kendilerini bizzat temsil edebilir, duruşmalara katılabilir, dava dosyalarını inceleyebilir ve diğer her türlü usul işlemini bizzat kendileri yapabilirler.
Avukat Tutmak Davanın Sonucunu Değiştirir Mi?
Elbette yargı mercilerinde görülen bir davada taraflardan birinin kendini avukat vasıtasıyla temsil ettirmesi doğrudan davanın sonucunu etkilemez. Fakat avukatlar; profesyonel olarak hukuki konularla ilgilendikleri ve uzmanlık alanları genel manasıyla “hukuk” olduğu için davanın esasına etki edecek noktaların tespitinde, bu konuda bilgi ve tecrübesi olmayan kişilere nazaran daha başarılıdır. Bu sebeple bir avukatın hukuki desteğinden faydalanmak doğrudan olmasa da dolaylı olarak davanızı kazanma ihtimalinizi olumlu manada etkileyebilir.
Mahkeme, Avukatı Olmayan Kimseye Avukat Ataması Yapar Mı?
Bu konuda ceza ve hukuk mahkemelerinde farklı uygulamalar söz konusudur.
Hukuk mahkemelerinde; adli yardım talebinde bulunan kimselere gerekli şartları taşıdığı takdirde ücretsiz olarak avukat ataması yapılır. Bu konuya ilişkin olarak “Adli Yardım Talebi Nedir?” adlı yazımızı buraya tıkayarak inceleyebilirsiniz.
Ceza Mahkemelerinde; bazı durumlarda avukatı olmayan kimselere zorunlu olarak avukat atanması söz konusudur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Şüpheli veya sanık çocuk, akıl hastası, sağır ve dilsiz veya kendini savunamayacak haldeyse,
- Sanık alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yargılanıyorsa,
- Tutuklama talebi varsa, tutukluluk talebinin değerlendirilmesinde,
- Şüpheli veya sanık gözlem altına alınacaksa,
- Sanık duruşma düzenini tehlikeye sokacak davranışlar nedeniyle duruşma salonundan çıkartılmışsa,
- Sanığın kaçması halinde.
Yargılama sonucunda sanık hakkında mahkumiyete hükmedilirse avukatlık hizmetine ilişkin giderler sanıktan tahsil edilecektir.
Ceza Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Yukarıda da açıkladığımız üzere ceza davalarında avukat tutmak genel kural olarak zorunlu değildir. Fakat bazı hallerde sanığın avukatının bulunması zorunludur. Sanığın avukatı bulunmaması durumunda mahkemenin talebi üzerine baro tarafından avukat görevlendirilir.
Ceza davaları doğrudan temel hak ve özgürlüklere ilişkin sonuçlar doğurduğundan avukat vasıtasıyla takip edilerek yapılacak savunma konusunda bir avukattan hukuki destek alınması hak ihlalleri ile karşılaşmamak açısından son derece önemlidir.
Bir Uyuşmazlık Doğmadan Önce Avukat Desteği Almak Neden Önemlidir?
Henüz hukuki uyuşmazlık meydana gelmeden önce örneğin bir kira sözleşmesinin ya da ticari alım-satım sözleşmesinin hazırlanması ve imzalanması sırasında bir avukatın hukuki desteğinden faydalanmak; sonrasında sizi daha fazla vakit ve para harcamaktan kurtarabilir. Önleyici avukatlık hizmetleri olarak adlandırılabilecek bu durumlarda avukatınız ileride karşılaşabileceğiniz uyuşmazlıkları henüz ortada bir sorun yok iken öngörebilir ve buna ilişkin önlemleri çok daha öncesinde almanızı sağlayabilir. Bazı durumlarda uyuşmazlık ortaya çıktıktan sonra dava açılsa ve kazanılsa bile bu yaşanılan mağduriyeti tam olarak gideremeyebilir. Bu da uyuşmazlık öncesi süreçte hukuki destek almanın önemini göstermektedir.
Kocaeli’de Avukatlık Hizmetleri
Yukarıda da açıkladığımız üzere davanızı bizzat kendiniz avukat tutmadan takip edebilirsiniz. Fakat bu durumda bilgi ve tecrübe eksikliği nedeniyle hak kaybına uğrama ihtimaliniz artacaktır. Herhangi bir hukuki probleminizle ilgili olarak iletişim numaralarımızdan randevu alarak avukatlarımızın hukuki desteğine başvurabilirsiniz.