Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır? *2024 Güncel
Bu yazımızda anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır, başlıklı yazımızda sizlerle birlikte protokolde bulunması gereken hususları, eksik olan hususların anlaşmaya etkisini ve duruşmada yer alması gereken taraf beyanlarını ele alacağız.
Anlaşrak boşanmanın hukuki dayanağı; Evlilik birliğinin temelden sarsılması başlıklı Türk Medeni Kanunu Madde 166/3’tür. Kısaca kanun maddesine göz atmak gerekirse; “…Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır yazımız sayesinde, mahkemelerin aradığı tüm unsurları eksiksiz bir şekilde tamamlayabileceksiniz. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz…” şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıda yer alan kanun maddesinde de görüleceği üzere anlaşmalı boşanma, eşlerin birlikte bir protokol hazırlayarak mahkemeye başvurması veya taraflardan birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi vasıtasıyla olabilecektir. Ancak tabii ki kanun koyucu anlaşmalı boşanma için başka şartlar da getirmiştir. Bu şartlara kısaca göz atmak gerekirse;
Anlaşmalı Boşanma Şartları:
–Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır,
–Eşler boşanmak için birlikte başvurmalı veya bir eş diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmelidir,
–Hakim önünde bizzat boşanmaya ilişkin beyan verilmelidir,
–Taraflar boşanmanın mali sonuçları, varsa çocukların durumu hakkında anlaşmış olmalı ve hakim bu düzenlemeyi uygun görmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünü Kim Hazırlar?
Protokolü taraflar birlikte hazırlayabileceği gibi taraflardan birisinin hazırladığı protokolü diğer eşin kabul etmesiyle de protokol hazır hale gelmiş olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği sayesinde eşler kendileri protokolü hazırlayabilecekleridir.
Ancak çok ciddi hukuki yükümlülük altına girilen ve bir çok teknik özelliği bulunan protokol hazırlama noktasında bir avukat desteği almanızı tavsiye ederiz. Zira protokolde mali sonuçlar, varsa çocukların velayeti ve çocuklarla şahsi münasebet gibi yıllarca tarafları etkileyecek hükümler yer almaktadır. Avukat desteği almadan hazırlanan protokollerde uygulamada genelde büyük hatalar ve hak kayıpları yaşanmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Şarta Bağlanabilir Mi?
Hukukumuzda şarta bağlı boşama kararı verilemeyeceğinden anlaşmalı boşanma protokolü de şarta bağlanamayacaktır. Şarta bağlanmış bir protokol ile boşanmak için mahkemeye başvuru yapılmış olması durumunda, hakim protokol doğrultusunda boşanmaya karar vermeyecektir. Protokolün usule uygun şekilde düzenlenmesi yoluna gidilebilecek veya hakim şartı kabul etmeyerek protokolün geri kalanını geçerli kabul edebilecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nerede Yapılır?
Anlaşmalı boşanma konusunda eşler genellikle internetten aldıkları bilgilerle veya arzuhalcilerde boşanma protokollerini hazırlamaktadır. Ancak bu durum yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yapılacak en ufak bir hatada geri dönüşü mümkün olmayan hatalara yol açabilecektir.
Örneğin yoksulluk nafakası hakkından protokolde vazgeçtiğini belirten eş daha sonra yoksulluk nafakası talebinde bulunamayacaktır. Bu durumun göz ardı edilerek bir an önce anlaşma sağlansın düşüncesiyle eklenen hükümler hak kaybına neden olabilecektir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolünün avukatlar eşliğinde hazırlanmasını tavsiye ediyoruz. Ama elbette ki tarafların kendi aralarında protokolü hazırlamalarının önünde herhangi bir hukuki engel yoktur.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?
Tarafımıza sıkça sorulan ve anlaşmalı boşanma sürecine giren eşlerin en merak ettiği husus duruşma esnasında verilecek beyanlardır. Yukarıda yer alan anlaşmalı boşanmanın şartları bölümünde de belirttiğimiz üzere; eşlerin, hakim huzurunda protokol doğrultusunda anlaşmalı olarak boşanmayı kabul ettiğine yönelik açık ve anlaşılır beyan vermeleri gerekmektedir.
Hakim, taraflara boşanma protokolünü kabul edip etmediklerini ve boşanmaya iradelerinin olup olmadığını sorar. Duruşmada, hakim huzurunda bu şartlara uyan bir beyan verilmediği sürece protokole her ne kadar imza atılmış olsa da hakim protokole göre karar verilemez. Normal boşanma hükümleri doğrultusunda dava devam edecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Tarafların imzalarını taşıyan protokol ile yapılan boşanma davaları genellikle eksik bir husus olmaması durumunda tek celsede sonuçlanmaktadır. Ancak çocuklarla kurulacak şahsi münasebet gibi veya hakimin müdahale edeceği diğer hususlarda bulunan eksikliklerin giderilmesi gerekirse bu durumda iki celsede de sonuçlanabilecektir.
Adliyelerin yoğunluğuna göre ilk celseniz başvurudan sonra 2-8 hafta içerisinde olacaktır. Size tavsiyemiz protokolde hiçbir hususun eksik olmaması ve tek celsede en kısa zamanda sorunsuz bir şekilde sonuç alabilmek için tüm aşamaları bir avukat desteği ile ilerletmeniz olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Kaç Nüsha Düzenlenmelidir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde dilekçeler taraf sayısından bir fazla olacak şekilde düzenlenmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü ile yapılacak başvurunuz için hazırladığınız metni 3 nüsha olarak hazırlamanız gerekmektedir. Üçünün de altına taraflar imzalarını atmalıdır. Birer nüsha eşlerde yer alırken diğer nüsha mahkemeye sunulacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünü Avukatlar İmzalar Mı?
Tarafların yani eşlerin iradelerini yansıtan bir metin olan boşanma protokolüne yalnızca eşler imza atmalıdır. Avukatlar taraf olmadıkları için imza atamazlar. Kendisini avukat ile temsil ettiren eş avukat ile arasındaki iş ilişkisi için ayrıca sözleşme imzalaması gerekmektedir. Avukat yalnızca protokol sürecinin hukuka uygun şekilde, hatasız ve en hızlı sonuç alacak şekilde hazırlanması hususunda yardımcı olmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Taraflardan birisinin normal yollardan açmış olduğu bir boşanma davasını karşı tarafın kabul etmesi sonrası dava anlaşmalı boşanmaya dönebilecektir. Her iki tarafın birlikte hazırladıkları protoklle birlikte başvurmaları veya taraflardan birisinin protokol ile yaptığı başvuruyu diğerinin kabul etmesiyle anlaşmalı boşanma davası açılmış olacaktır. Dava çekişmeliyken sonraki aşamalrda, ilk derece mahkemesi kararına kadar her zaman anlaşmalı boşanma davasına dönebilecektir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Açacağınız bir boşanma davasında mahkeme harç masrafları ve giderler bulunmaktadır. Dosyada bilirkişi incelemesi yapılıp yapılmayacağına ve tanık sayısına göre bu maliyet değişse de 500-1.500 TL aralığında mahkeme masrafı olmaktadır. Ayrıca herhangi bir hak kaybına uğramamak ve kendinizi güvende hissetmek için davanızı avukat ile takip etmek istiyorsanız avukatlık ücreti gideriniz olacaktır. Ancak hiçbir geliriniz yok ve üstünüze kayıtlı taşınır, taşınmaz herhangi bir malvarlığı da yoksa bu durumda adli yardım sisteminden faydalanabilirsiniz.
Avukat desteği için davanın açılacağı ilgili baroya, gerekli belgelerin toplanması ile yapılacak başvuru sonucu, talebiniz geçerli bulunması halinde baro tarafından bir avukat görevlendirilecektir. Daha sonra mahkeme aşamasında da aynı ilgili belgeler ile adli yardım başvurusu yapılması ve mahkemenin kabul etmesiyle birlikte mahkeme masraflarından da mahkeme sonuna kadar muaf tutulursunuz. Haksız çıkan taraftan mahkeme masrafları daha sonra alınacaktır. Açıkladığımız şekilde yolları takip etmeniz durumunda cebinizden çıkacak en fazla 200-300 TL ile boşanma davası sürecini tamamlamış olacaksınız.
Kocaeli’de Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Kocaeli ilinde bulunan avukatlık ofisimize gelerek KOCAELİ’de anlaşmalı boşanma protokolü ve boşamna davası süreçleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Aile Hukuku alanında uzman, Kocaeli Boşanma Avukatı mıza danışabilirsiniz. Kocaeli/İzmit bölgesinde değilseniz, iletişim kısmında yer alan mail adresimiz ve telefon numaramız ile avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Sıkça okunan Boşanma Davası ve Boşanma Davası Dilekçe Örneği başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Comments (4)
Mrba efendim ben esimden bosanmak istiyirem yabanci uyrukluyum esim Turk vatandasi esim benimle evlenirken bana duyun yapacak taki alacak dedi bunlarin hicbirini yapmadi ben esimden bosanirken hakim olani nasl ala bilirim ve yoksuluk nafakasi nasl alirim lutfen yardimci olurmusuz .
Merhabalar. Lütfen iletişim ksımında yer alan numaradan veya Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçiniz. Alanında uzman ilgili avukatımız sizi konuyla alakalı bilgilendirecektir.
8 yaşından büyük iki çocuğumuz var. Anlaşmalı boşanmada, çocukların bir hafta annesinde, bir hafta babasında kalmasını isteyebilir miyiz? Böyle bir talep kabul görülebilir mi?
Velayet hususunda önemli olan çocuğun üstün yararıdır. Ortak velayet talep edebilirsiniz. 1 Haftalık sürelerle çocuklarla şahsi münasebet çocukların üstün yararı için ise yapılabilecektir. Buna ilişkin raporlar da dosyaya uzmanlar tarafından sunulacaktır.
Yoruma kapalı.